T.v. Suad Ali med f.d. statsminister Fredrik Reinfeldt. T.h. Suad Ali med människosmugglaren Fredrik Önnevall. Faksimil Facebook

Migrationsverket ger islamistkopplad asylaktivist ansvaret över Sveriges flyktingkvot

På lördagen uppmärksammade bloggen SveaNews att Migrationsverket har gett grönt ljus för en troende muslim som högsta chef över vilka kvotflyktingar Sverige ska ta emot. Samhällsnytt har nätgranskat 29-åriga Suad Ali som innehar titeln ”expert på Sveriges flyktingkvot” och kan avslöja att hon är en islamistkopplad asylaktivist som spridit hat mot SD.

Sedan år 2012 har Ali, som är född i Somalias huvudstad Mogadishu och uppvuxen i Åtvidaberg, arbetat vid Migrationsverket som bland annat asylhandläggare där hon utrett vilka som ska få stanna i Sverige.

År 2017 uppmärksammade Samhällsnytts medarbetare Egor Putilov i ett blogginlägg hur utlänningslagen ersätts med Koranen hos Migrationsverket. Putilov, som tidigare har arbetat som asylhandläggare vid Migrationsverket, skildrade hur han i sitt arbete stött på flera exempel där asylhandläggares religion påverkat hanteringen av ärenden.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket beviljade uppehållstillstånd till SÄPO-spärrad utlänning

I artikeln beskrev Putilov Suad Ali som en av de islamistiska handläggare som arbetade på myndigheten i heltäckande slöja. Hon uppges också ha favoriserats av ledningen genom att ständigt bli inbjuden av Utrikesdepartementet för att delta i diverse möten och diskussioner kring integration och engagemang där hon skulle representera unga svenskar med invandrarbakgrund.


Ali håller föredrag om att kritik av slöjan är en fördom. Faksimil Twitter.

Vidare redogör Putilov för hur Ali ofta skyltade i sociala medier kring sin framlyfta roll inom myndigheten. Det skedde bland annat genom statusuppdateringar som: ”På väg till en konferens i Genève för att hjälpa flyktingar och förbättra världen” där det också framgick att hon reste i SAS Business Class Lounge.

Raketkarriär inom Migrationsverket
På senare år har Ali gjort en raketkarriär inom Migrationsverket och ingått i generaldirektör Anders Danielssons stab som personlig assistent. När Danielsson ställde upp för en längre intervju med Dagens Nyheter passade även han och tidningen på att lyfta fram Ali:

I Danielssons vision kring rådande situation med hög invandring till Sverige ingår att vi inte längre kan ha som krav att lärare ska vara legitimerade i yrket. Det bör räcka med språkkunskaper. Lösningen är enligt Danielsson personer som Ali:

Ali ansvarar över vilka som ska till Sverige
Sverige tar vid sidan om asylsökande även emot kvotflyktingar varje år. På senare år har antalet ökat kraftigt. Förra året landade siffran på 5 000 kvotflyktingar och för år 2019 är det återigen lika många platser.

En kvotflykting är en person som har flytt från sitt land, innehar flyktingstatus och som sedan får möjlighet att placeras i ett annat land. Förfarandet kallas vidarebosättning. Det är här som asylhandläggaren Suad Ali numera har tilldelats titeln ”expert” med ansvar över besluten kring vilka enskilda individer som ska förflyttas från flyktingläger ute i världen till Sverige.


Suad Ali. Faksimil Twitter.

År 2016 lyfte varuhuset Åhléns upp Ali i ett porträtt som ”Migrationsverkets yngsta expert”. Artikeln publicerades i höstutgåvan av företagets medlemsmagasin och där går det att läsa att Ali är ledsen och arg över att många människor är på flykt runt om i världen. Men hon är inte uppgiven, detta eftersom hon finner tillfredsställelse i att föra flyktingar till Sverige.

Ali ser ett ökat svenskt mottagande som en problemlösning på att över 70 miljoner människor på flykt. I samband med att Sverige tog över ordförandeskapet för FN-insatsen Core Group Syria såg Ali tillsammans med kollegor till att nästan tjugodubbla FN-ländernas kvotplatser från 7 000 till hela 130 000 kvotplatser.

Ali: ”Sverige räcker för oss alla”
Bakom de positiva rubrikerna finns uppgifter kring Ali som aldrig lyfts fram i massmedia upplåter sina plattformar för hyllningsporträtt, artiklar, videoinslag och sommarprat i statsradion.

Statstelevisionen SVT har också deltagit i att lyfta fram och profilera Ali. Nedan syns hon tillsammans med den dömde flyktingsmugglaren och SVT-reportern Fredrik Önnevall i programmet ”Fosterland”.

LÄS ÄVEN: Smugglarjournalist kan få tio års fängelse i Grekland – men får fortsätta på SVT

Samhällsnytt kan berätta att Ali parallellt med sitt arbete vid Migrationsverket har engagerat sig asylaktivistiskt. År 2013 skrev Ali under det så kallade kändisuppropet ”Sverige räcker till för oss alla” där flera vänsterorienterade kändisar med en namninsamling opinionsbildade för öppna gränser.

I uppropets opinionstext går det att läsa:

”Det blåser en farlig främlingsfientlig vind över Sverige. Den tränger sig in i våra vardagssamtal. Den är högljudd i den offentliga debatten. Men tystnad är inget svar. I dag börjar vårt upprop för det Sverige vi vill leva i.

Nu höjer vi våra röster för ett Sverige för oss alla. Det land vi tror på, och den tolerans och mångfald som bäst av allt klarar nuets och framtidens utmaningar.”

Samlat in pengar åt islamistisk biståndsrörelse
Ali har under sin studietid också varit engagerad i den kritiserade internationella biståndsorganisationen ”Islamic Relief” som baserar sin verksamhet på islamsk värderingsgrund och som enligt terrorforskaren Magnus Norell har kopplingar till Muslimska brödraskapet. Aktiva i organisationen har även beslagits med att stödja ren terrorism.

När tidningen Östgöta Correspondenten intervjuar Ali berättar hon att religionen präglar henne och att tillvaron som praktiserande muslim är en ”en livsstil”. Vidare uppger Ali att hon har samlat in närmare 70 000 kronor till bland annat Islamic Relief.

Det är oklart huruvida Ali fortsatt med sitt engagemang för Islamic Relief vid sidan om arbetet hos Migrationsverket. Men Samhällsnytt kan visa att Ali två år senare, när hon arbetar vid Migrationsverket och har utsetts till utvecklingsledare för ett projekt som syftade till att stärka Sveriges mottagande av kvotflyktingar, återigen nämner Islamic Relief i ett Facebookinlägg.

Inlägget handlar om det palestinska området Gaza där hon förskräckt skildrar det hon menar är palestiniers lidande när Israel genomfört militära operationer mot de islamistiska terroristorganisationerna Hamas och Islamiska jihad.

Ali berättar i det sammanhanget ingenting om bakgrunden till Israels flyganfall som är terroristorganisationernas ständiga raketbeskjutningar av civila mål i den judiska staten. Ali ställer sig istället bakom synsättet på Israel som ”satans mördare”.

”Det är tungt att känna sig otillräcklig och hjälplös hur mycket man man skänker till Röda Korset och Islamic Relief

”Världen saknar samvete någon som dagligen pekar ut de satans mördarna”

Stämplad terrorfinansiär
Islamic Relief, som Ali lyfter fram, är inte vilken biståndsorganisation som helst. I juni år 2018 presenterade den amerikanska tankesmedjan Middle East Forum en rapport i vilken man kopplar organisationen till extremism i västvärlden och terroristorganisationer i Mellanöstern. Enligt tankesmedjan leds många av organisationens lokalavdelningar runt om i världen av individer som kan anses vara extremister.

Biståndsorganisationen har sedan lång tid tillbaka anklagats för att finansiera terrorism. Både Israel och Förenade Arabemiraten har stämplat organisationen som terrorfinansiär. I rapporten skriver Middle East Forum även att Ryssland år 2005 anklagat Islamic Relief för att finansiera terrorism i Tjetjenien.

Även flera banker, såsom schweiziska UBS och brittiska HSBC, har agerat mot biståndsorganisationen genom att stänga ned deras konton på grund av misstankar om finansiering av terrorism.

År 2015 avslöjade Expressen att biståndsarbetaren Ihab Hallak hos Islamic Relief samlat in närmare 900 000 kronor i Stockholms moské som sedan slussades vidare till den salafistiska al-Qaida-anslutna terrororganisationen al-Nusrafronten i Syrien.


Al-Nusra-fronten som numera heter Jabhat Fateh al-Sham. Faksimil Facebook.

Spårat Alis twitterkonto
Samhällsnytt har även lyckats spåra Alis Twitterkonto som hon på senare år, i takt med raketkarriären inom Migrationsverket, försökt att dölja genom att byta namn till ’S.A’, ändra sitt användarnamn från ’@SuadAlim’ till ’@Smalise’ och skifta till bilder där hon inte visuellt kan identifieras.

I Twitterflödet går det ändå att härleda vem som är författare till inläggen, trots att Ali försökt undanhålla sitt namn. Det förs även fram en rad spektakulära åsikter i flödet som sträcker sig ända tillbaka till 2011 när Ali studerade till statsvetare vid Linköpings universitet.

När Ali väl har börjat arbeta inom Migrationsverket återberättar hon bland annat hur samtalen går kollegor emellan inom myndigheten:

Följer miljöpartistiska islamister
Bland de konton som Ali följer finns ett utbrett intresse för vänsterradikala debattörer, journalister och politiker. Vi påträffar bland annat numera uteslutna islamistiska företrädarna Mehmet Kaplan och Yasri Khan samt partiets ungdomsförbundMyndighetsarbetaren Ali ger även sitt stöd till riksdagsledamot Maria Ferm (MP) som i sin egenskap av migrationspolitisk talesperson för sitt parti propagerat för att Sverige måste ta emot fler invandrare än hittills. Ferm har även suttit i Migrationsverkets insynsråd mellan år 2012–2019.

Vidare hittar vi bland de personer som Ali följer Lovisa Loan Sundman från Researchgruppen och slöjaktvisiten Bilan Osman från Expo. Här finns också en rad andra profilerade asylaktivister, däribland Anne Ramberg, tidigare generalsekreterare för Sveriges advokatsamfund som bland annat har hyllat asylanarkisten Elin Erssons brottsliga aktion ombord på ett flygplan i syfte att stoppa en utvisning.
Vän med framträdande aktivister
Några som sticker ut som framstående asylaktivister och som Ali till synes är god vän med – är försvarsadvokat Viktor Banke, som bland annat figurerat som Aftonbladets rättsexpert, och migrationsrättsexpert Louise Dane.

Ali uttrycker på Twitter att hon är stolt över sin ”fantastiska vän” Dane som säger att ”fler barn ska få stanna i Sverige”. Hon hoppas att Dane en dag blir migrationsminister i Sverige.

Nedan följer två inlägg från 2015 som visar att Banke vill ha information från Ali rörande flyktingkvoten. Det är oklart hur deras samarbete ser ut i dagsläget.

Ali: ”Om Allah vill”
Den muslimska identiteten är viktig för Ali som i flera inlägg relaterade till myndighetsarbetet hänvisar till Allah.

”Allah är perfekt – må Allah skydda dem”
Ali åkallar även Allah i olika opinionsbildande inlägg i sociala medier rörande flyktingar.

Inlägget nedan avslutas med frasen ”Subhan Allah” och kan översättas med ”Gud är perfekt”. Vidare hänvisar hon till att Allah måste skydda de syriska flyktingarna.

Sprider hat mot SD
I samband med Samhällsnytts nätgranskning av Ali framkommer också att Ali ser det ”rasistiska partiet” Sverigedemokraterna som ett hot mot hennes asylaktivistiska arbete inom myndigheten.

Inför valet 2014 uppmanar Ali sina följare att gå och rösta eftersom de annars riskerar att se ”SD som tredje största parti” och därmed i en potentiell vågmästarroll.


I ett annat inlägg skriver Ali om en påstådd situation där en ”rasistisk man” uttrycker sig invandringskritiskt. Under inlägget svarar den tidigare ambassadören Jens Odlander att hon inte ska låta det störa henne. Han berättar sedan att ”min ambassad” har sett till att 1 000-tals somalier har fått migrera till Sverige.

Även Dagens Nyheters kvalitetsjournalist Niklas Orrenius ger intryck av att vara bekant med Ali och skriver ”jag skäms över mitt land”.


Ali vill inte att flyktingar ska vara siffror
Genom vår granskning har vi hittat en lång rad uppgifter som tillsammans ger en bild av Ali som hängiven asylaktivist och driven av sin religion. Trots att hon i asylfrågor inte kan uppfattas som objektiv eller med respekt för utlänningslagen har hon alltså lyckats göra en raketkarriär inom Migrationsverket.

År 2014 publicerade statstelevisionen en debattartikel författad av Ali, som nu tituleras ”expert för Sveriges flyktingkvot”, men som då skrev under artikeln som opinionsbildare med: ”Suad Ali, samhällsdebattör”.

I artikeln som har rubriken ”När slutar Joseph att vara en siffra” skriver Ali: ”Jag kan inte sluta tänka på alla de tysta konflikterna och epidemierna. Alla liv som skördas i medieskugga, för att de sker i ett land bortom vår horisont”

Under artikeln kommenterar en person att det hela handlar om att vita och svarta är olika mycket värda. En kommentar som Ali gillar.

Även Alis vän Bilan Osman från den vänsterradikala organisationen Expo uttrycker förtjusning över Migrationsverkets asylaktivistiska opinionsbildning.

Ali och Migrationsverket duckar frågor
Samhällsnytt har under dagen sökt Ali på hennes direktlinje utan svar och även lämnat meddelande genom telefonväxeln att vi söker henne. Hon har inte återkommit. Vi har velat ställa frågor kring om hon anser det är förenligt att syssla med asylaktivism samtidigt som man arbetar som asylhandläggare och har uppdrag som expert för Sveriges flyktingkvotmottagande.

Vi har på förhand också visat Migrationsverkets pressavdelning vår artikel och bett om kommentar om hur de ser på uppgifterna om Ali, men de har valt att inte återkomma alls.

LÄS ÄVEN: Migrationsverket: Syrier ska få stanna i Sverige trots förbättrat läge i Syrien

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.