På en pressträff på torsdagsmorgonen presenterade regeringen och Sverigedemokraterna nya order till Migrationsverket. Återvändandecenten beskrivs som en viktig pusselbit för att öka andelen beslut om avslag på asyl som faktiskt verkställs.

Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) hade sällskap av bland andra Ludvig Aspling (SD) på pressträffen. I de planerade centren ska personer som fått avslag på sin asylansökan samlas och ska utgöra en tydlig markering om att asylprocessen är avslutad.

– Regeringen genomför flera åtgärder för att bekämpa skuggsamhället och få på plats ett ordnat mottagande av asylsökande och ett effektivt återvändande vid avslag, säger Maria Malmer Stenergard.

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD: Medborgarskap ska kunna ÅTERKALLAS

Centren är en fortsättning på ett uppdrag om att inrätta asylprövningscenter.

– För att Sverige ska få en hållbar migrationspolitik och kunna fokusera på de personer som har en bra anledning att finnas i landet, så måste vi ha ett fungerande och effektivt återvändande, säger Ludvig Aspling.

Få återvänder

I fjol fick omkring 74 procent av de som ansökte om asyl avslag men bara 39 procent av dem med ett utvisningsbeslut valde att lämna Sverige självmant.

– Det är långt ifrån tillräckligt. Det är hög tid att ett nej faktiskt innebär ett nej på riktigt, om den reglerade invandringen ska upprätthållas, säger Maria Malmer Stenergard.

LÄS ÄVEN: Regeringen och SD skärper kraven på arbetskraftsinvandrare