På tisdagen avslöjas det att ännu fler myndighetstoppar varit ute och rest under julhelgen. Bland dessa finns Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik som hänvisar till ”särskilda privata skäl”.

Efter turerna med fyra socialdemokraterna ministrar, bland annat statsminister Stefan Löfven, som varit ute i julvimlet blev MSB:s generaldirektör nästa att avslöjas som restriktionstrotsande. Eliassons eskapader under julen har genererat internationella rubriker.

Nu är det Mikael Ribbenvik, Fortifikationsverkets chef Maria Bredberg Pettersson och Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén som kan läggas till i listan.

I fallet Ribbenvik motiveras resan med familjeskäl.

”Vi är en familj med benen i två länder. Min sambo flyttade till Sverige från Malta i somras och har inte kunnat besöka sitt hemland sedan dess. Av en rad privata skäl var hon tvungen att besöka sin bostad där. Eftersom vi ska gifta oss där behövde vi göra en examination av hindersprövning under ed med personlig inställelse senast tre månader innan”, skriver Ribbenvik till SvD.

Han påstår också att han tolkat rekommendationerna mot att resa som att de inte gäller ifall det avser en tjänsteresa eller då man har starka familjeskäl.

Skidort i norra Sverige

Maria Bredberg Pettersson har semester och har tillbringat helgerna i sitt fritidsboende.

– Jag kan bekräfta att det är en skidort i norra Sverige, det är inget vi försöker dölja. Men med tanke på vår verksamhet vill vi inte berätta exakt var vår generaldirektör befinner sig när hon är ledig, det känns lite obekvämt, säger Johanna Holst pressekreterare vid Fortifikationsverket.

Enligt Holst är hon helt säker på att Bredberg Pettersson undviker trängsel.

– Nu är hon ledig så jag har inte hela bilden, men jag är helt säker på att hon undviker trängsel, det har hon varit väldigt noga med under hela perioden, hon har rest i egen bil och befunnit sig i egen bostad, svarar pressekreteraren Johanna Holst.

Fjällen

Ytterligare en myndighetstopp som varit ute i jul är Domstolsverkets generaldirektör Thomas Rolén.

Resan till fjällen tillsammans med hustru och dotter motiverar han med att han inte kunnat ta semester under fjolåret.