Sommen

Kuvert med Mikaels blod och rånarparet (infällt). Foto: Polisen/Facebook

Inrikes

Mikael knivrånades i sitt hem – tvingades skriva bankkod med eget blod

Publicerad 1/10/2020
Annons

Det var i lilla Sommen i Tranås kommun som det fasansfulla brottet skedde tidigt på morgonen den 7 november 2019. Två rånare trängde sig in hos Mikael, knivhögg honom och tvingade honom att skriva koder till egna bankkortet med sitt eget blod. Nu döms rånarparet till 2,5 år respektive 2 år och 9 månader i fängelse. Samhällsnytt har tittat närmare på brottet och personerna bakom det.

Mikael i 40-årsåldern jobbade som snickare och bodde ensam i sin lägenhet. Den 7 november ifjol vändes hans liv upp och ner. Tidigt på morgonen vid kl. 5 ringde det på dörren. Personen som ringde skrek ”Polis!” därför öppnade Mikael dörren.

Då trängde två personer sig in i hans lägenhet – den 38-årige Johan Krossberg och hans fiance, den 51-åriga Maria Sandnes Hagert. Med sig hade de en kamphund och knivar. De båda var knappt kända för Mikael. Enligt polisförhör hade han träffat dem endast en gång. De båda hyrde hans före detta flickväns torp under en tid.

Väl inne i lägenheten inleds misshandeln när Krossberg slog Mikael med nävar och skar honom med kniv och krävde pengar. I polisförhöret uppger Mikael att Krossbergs påstående om att han var skyldig honom pengar inte alls stämmer:

Till slut tvingas han att swisha allt han hade på sitt konto – 4500 kronor. Paret tyckte dock att det inte var nog. Medan Krossberg håller en kniv mot  Mikaels hals tvingas han att skriva koder till sina bankkort på kuvert – med sitt eget blod. Den bisarra detaljen förklaras av att rånarna inte lyckades att hitta en penna – då fick Mikael använda blod från sina egna sår:

Efteråt tvingade rånarna honom att lasta sina egna värdesaker – bland annat en tv och ett ljudsystem – in i deras bil. Totalt fick han gå ner till bilen fem-sex gånger för att hjälpa rånarna. Innan de lämnade honom hotade de att komma tillbaka och slå ihjäl honom om han kontaktade polisen.

Det var dock det första han gjorde när de gav sig av. Efter att den första polispatrullen anlänt drygt 20 minuter efter samtalet till 112 inleddes en jakt på rånarna. Flera adresser kontrollerades och två timmar senare stoppades rånarparets Saab, som var efterlyst vid detta läge, av en polispatrull. Förutom de misstänkta hittade man även ett av Mikaels bankkort och 16 gram amfetamin i bilen.

Åklagaren hade en gedigen bevisning på sin sida som inkluderar banktransaktioner, telefontrafik och vittnesuppgifter. Under domstolsförhandlingen kom rånarparet med en osannolik förklaring som gick ut på att två personer som liknar Johan Krossberg och Maria Sandnes Hagert till utseende och med en hund som liknar deras egen kom i en bil som ser ut som deras Saab till Mikael och rånade honom – för att därefter överlämna bytet från brottet till Johan.

Tingsrätten trodde inte på förklaringen, utan dömde duon i slutet av december till 2 år och 9 månader respektive 2 år och 6 månader i fängelse. Med dagens villkorliga frigivning efter två tredjedelar av avtjänat straff innebär det att de kommer att vara frisläppta redan i juni-augusti 2021.

Av utredningen från frivården som Samhällsnytt har tagit del av framgår att Johan Krossberg de senaste tio åren har levt på socialbidrag och förekommer i belastningsregistret under 36 avsnitt, inklusive våldsbrott. Trots den omfattande brottshistoriken har han dock aldrig tidigare dömts till fängelse, utan till diverse rehabiliterande insatser.

I utredningen uppgav mannen att han hade ADHD samt ”sömnproblematik” vilket han kopplade till sitt antisociala beteende. Det framkom även att han dagligen injicerade amfetamin för ”självmedicineringsändamål”.

Hans flickvän Maria Sandnes Hagert har ingen tidigare brottshistorik. Dock lider hon av ”fysisk och psykisk trötthet” vilket stod i vägen för att arbeta. Även hon har försörjt sig genom socialbidrag under de senaste tio åren.

En sökning på Johan Krossbergs namn visar att – som med så många andra våldsbrottslingar – statsradion valt att lyfta honom som en förebild i en nyhet 2008. Då startade Krossberg en förening för före detta kriminella. Skillnaden mot redan existerande föreningar som KRIS var att de före detta kriminella skulle tillåtas att bruka droger som en del av sin rehabilitering. Detta ansåg statsradion var ett bra initiativ som förtjänade uppmärksamhet.

Domen i målet kan laddas ned och läsas på följande länk Eksjö TR B 1977-19 Dom 2019-12-30

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons