Dollarmiljardären Michael Bloomberg försöker påverka det amerikanska presidentvalet genom att betala av fångars böter. Flera stora tv-nätverk har anslutit till kampanjen.

I Florida får brottslingar inte rösta så länge de har skulder till staten, som exempelvis böter och rättegångskostnader. Genom att göra de dömda monetärt skuldfria försöker Bloomberg förmå dem att rösta, naturligtvis med förhoppningen att de lägger sin röst på Joe Biden.

Så som USA:s valsystem ser ut är det inte medborgarna som utser sin president i direkta val. Istället väljs presidenten av 538 så kallade elektorer. Varje delstat har, beroende på folkmängden, mellan 3 och 55 elektorer som representerar sin delstats medborgare.

Elektorerna är, med få undantag, bundna att rösta på den kandidat som fått flest röster i den delstat de representerar. Därmed är det viktigt för presidentkandidaterna att vinna i rätt delstater och på så vis få flest antal elektorsröster.

Systemet gör att delstater med många invånare är viktigare att vinna än de med få. Delstater med stor befolkningsmängd som dessutom ofta har jämnt valresultat blir extra viktiga. Dessa brukar kallas ”swing states”.

LÄS ÄVEN: Google censurerar Trump-vänliga medier inför presidentvalet – Samhällsnytt drabbat

Betalar tusentals brottslingar

Florida är en swing state där Trump vann i förra valet. I årets val satsar Bloomberg mer än 16 miljoner dollar i ett försök att förmå dömda brottslingar i Florida att registrera sig för att rösta. Florida Rights Restoration Coalition uppskattar att Bloombergs insats redan betalat av skulder för hela 32 000 brottslingar, rapporterar Axios.

Förra veckan lovade flera tv-nätverk, som MTV, VH1 och Comedy Central att även de donera pengar till Bloombergs initiativ, sammanlagt 250 000 dollar. NBA-stjärnan Lebron James har bidragit med 100 000 dollar och Michael Jordan la till ytterligare 500 000 dollar, uppger The Hill.

Bloomberg, som tidigare kandiderade för Demokraterna, la ner sin kandidatur för att istället stötta Joe Biden. Han har än så länge donerat över 100 miljoner dollar till Bidens kampanj.

Enligt Real Clear Politics senaste mätningar leder Biden just nu med knapp marginal i Florida.

authorimage