Flera mäktiga män drar sannolikt en lättnadens suck idag. Modellagenten Jean-Luc Brunel, som anklagats för att ha levererat unga modeller till sexbrottslingen Jeffrey Epsteins många fester, hittades i morse död i sin cell i fängelset La Santé i Paris. Några av de som ”festat” med Epstein är Bill Clinton, Prince Andrew och Ted Kennedy.

Enligt åklagaren hittades Jean-Luc Brunel hängd i sin cell klockan 01:00, natten till lördag. 76-åringen har suttit fängslad i över ett år och var under utredning, misstänkt för våldtäkt av minderåriga samt handel med minderåriga för sexuellt utnyttjande under 30 års tid. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

Enligt Brunels advokater var han ”förkrossad” över anklagelserna och menade att media dömt honom på förhand. Brunel var en av grundarna till modellagenturerna Karin Models i Frankrike och MC2 Model Management i USA, med finansiering från Epstein.

Brunel greps på Paris Charles de Gaulle-flygplats i december 2020, när han försökte borda ett flygplan till Senegal. Han arresterades som en del av en fransk utredning mot Jeffrey Epstein och dennes fästmö Ghislaine Maxwell, med fokus på potentiella brott som begåtts mot franska offer och misstänkta som är franska medborgare.

LÄS ÄVEN: Amerikansk tv-kanal mörkade uppgifter om sexbrottsanklagad miljardärs pedofilnätverk

Ansågs vara ”nycken” till utredningen om Epstein

Brunels död bär likheter med Epsteins, som själv hittades död i ett fängelse i New York 2019. Epstein var under dygnet-runt-bevakning i sin cell i väntan på rättegång när han plötsligt dog. En läkare fastslog att hans död var självmord genom hängning. Många har ställt sig kritiska till läkarens slutsats och hävdar istället att det rörde sig om mord, något som Samnytt tidigare skrivit om.

Enligt The Independent initierades utredningen av Brunel på den franska regeringens begäran bara dagar efter att Epstein hittats död. Brunel ansågs vara nyckeln till utredningen av sexuellt utnyttjande av kvinnor och flickor av Epstein och hans krets av inflytelserika dignitärer.

Flera av de som anklagat Brunel är idag besvikna. Den holländska före detta modellen Thysia Huisman, som har sagt att han drogade och våldtog henne när hon var 18, säger till BBC att det är frustrerande att Brunels offer nu aldrig får se honom dömas.

– Efter mer än två och ett halvt års kamp för rättvisa, sedan jag anmälde Brunel i september 2019, är det en enorm besvikelse att han aldrig kommer att ställas till svars i domstol, säger hon.

LÄS ÄVEN: Vittnet: Bill Clinton var på pedofilön

Kopplingar till prins Andrew

”Jag är besviken över att jag inte fick möta honom i en sista rättegång för att hålla honom ansvarig, men glad att jag kunde vittna personligen förra året för att hålla honom i fängelse”, skrev Virginia Giuffre på Twitter.

Brunels självmord kommer knappt en vecka efter att prins Andrew betalat motsvarande 150 miljoner kronor till Giuffre, efter att ha gått med på förlikning, sedan hon anklagat prinsen för våldtäkt.

Enligt Giuffre hyrde Brunel ut hoppfulla modeller till såväl Epstein som andra män för sex. Hon hävdar även att hon själv tvingats ha sex med honom, i Epsteins hem. Giuffre har också uppgett att Brunel vid ett tillfälle anordnade en fotografering med sju ryska flickor som prins Andrew tittade på.