”Skapa minnen” använder företaget bakom fotolagringsappen Ever som slogan på sin webbplats. Vad som inte nämns på varken webbplatsen eller appen är att fotona användarna laddar upp till molntjänsten används för att lära upp företagets ansiktsigenkänningssystem – en teknik som sedan säljs vidare. ”Jag tycker att det är ett stort integritetsintrång”, säger en användare.

Förutom en kort referens som lades till i appens integritetspolicy efter att NBC News kontaktade företaget i april, används de uppladdade fotona utan användarnas vetskap.

– Det här ser ut som grov överträdelse av människors integritet, säger Jacob Snow, teknik- och civilrätttighetsadvokat på American Civil Liberties Union of Northern California.

– De tar foton av folks familjer, foton från en privat fotoapp, och använder dem för att bygga en övervakningsteknik. Det är enormt oroande.

Enligt Evers vd Doug Aley delar man inte fotona eller någon slags identifieringsinformation om sina användare med ansiktsigenkänningssystemets kunder.

Ansiktsigenkänning en alltmer populär teknik
Många företag använder sig idag av ansiktsigenkänning, bland andra Microsoft och Amazon. För att kunna tillhandahålla tjänsterna krävs enorma databaser med foton för att förbättra exaktheten. Att använda sina egna kunders foton på detta sätt är, vad man vet, Ever dock ensamma om.

Enligt företaget själva har man idag en databas med 13 miljarder foton och videoklipp från tiotals miljoner användare i 95 olika länder.

Evers ansiktsigenkänning kan identifiera känsla, etnicitet, kön och ålder.