Inför EU-valet i juni spås de konservativa och nationalistiska partierna skörda stora framgångar och kanske få majoritet i EU-parlamentet. Anledningarna till det stora missnöjet med EU:s inriktning bland unionens medborgare tycks dock inte bekymra Miljöpartiet som i stället fasar inför en ”fruktansvärd framtidsbild”.

Alice Bah Kuhnke är Miljöpartiets toppkandidat i EU-valet och som representant för ett av partierna längst ut på vänsterkanten i EU-parlamentet befarar hon att ”högerextrema” partier kommer få fler röster.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson utser SD till huvudmotståndare i EU-valet

– Det är en fruktansvärt framtidsbild de målar upp över vad de vill med EU, säger hon på en pressträff enligt nyhetsbyrån TT.

Hon kritiserar också partigruppen EPP, där Moderaterna och Kristdemokraterna ingår, för att vilja ”samarbeta högerut”.

Inskränkt vetorätt

Efter att Ungerns premiärminister Viktor Orban lade in sitt veto för att stoppa ett fortsatt finansiellt EU-stöd till Ukraina vill Miljöpartiet införa ”lex Orban” för vad man hävdar är ett sätt att säkra demokratin inom unionen. Vetorätten i ministerrådet som rör utrikes- och säkerhetsfrågor bör därför avskaffas, menar partiet.

– Han har gång på gång förhalat det livsavgörande stödet till Ukraina, för han går Putins ärenden. Risken är att vi efter EU-valet kommer ha fler regeringar som går Putins ärenden, säger Bah Kuhnke.

Pengar till grön omställning

Ytterligare åtgärder Miljöpartiet vill se är ett stopp för alla fossila subventioner i EU. Pengarna vill man i stället lägga på den så kallade gröna omställningen.

– Det här är ett ödesval för klimatet och naturen, säger språkröret Daniel Helldén.

LÄS ÄVEN: Franska nationalister i stor ledning inför EU-valet