märta stenevi per bolund riksdagen
Inrikes

Miljöpartiet ökar starkt – över spärren

Publicerad 8/11/2022
Annons

I Novus partisympatiundersökning för augusti får Miljöpartiet en rejäl skjuts framåt på nästan två procentenheter och har nu god marginal till riksdagsspärren.

Med public service i ryggen och sommarens klimathets inför valet, liksom 2018, tycks ha gett resultat då Miljöpartiet i denna mätning ligger på 5,2 procent, en ökning med 1,7 procentenheter.

LÄS ÄVEN: MP: ”Porta alla bensin- och dieselbilar”

Språkröret Märta Stenevi pekar ut klimatpolitiken som främsta skäl.

– Det sista halvåret har det blivit väldigt tydligt att det bara är ett parti i svensk politik som är berett att prioritera klimatfrågan på riktigt och att de andra partierna lämnat walk over, säger språkröret Märta Stenevi (MP).

– Jag tror att det finns en faktor att många svenskar, precis som vi, inte vill se en blå-brun regering. Ska man hålla Jimmie Åkesson och SD utanför inflytande så behövs vi för en rödgrön regeringsbildning, fortsätter Stenevi.

V- och S-röster

Torbjörn Sjöström, vd för Novus, säger att man ser en tydlig rörelse från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till Miljöpartiet. Dessa menar han ser inte någon annan utväg; om MP ramlar ut så kommer det inte gå att bilda en S-ledd regering.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet: Höj socialbidragen så att de matchar inflationen

I övrigt ligger Liberalerna kvar över spärren och Sverigedemokraterna och Moderaterna är jämnstora.

V 7,2 (-1,6)
S 30,6 (-1,1)
MP 5,2 (+1,7)
C 6,8 (+1,4)
L 5,1 (+0,1)
KD 6,3 (-0,4)
M 18,6 (-1,0)
SD 18,6 (+1,2)

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
837Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons