mp

Odengatan och trafikborgarrådet Daniel Helldén. Foto: I99pema / MP Stockholm stad

Ekonomi

Miljöpartiet satsade två miljoner på misslyckat trafikprojekt

Publicerad 3/13/2022
Annons

I ett försök att minska köbildningen i Stockholmstrafiken satsade Miljöpartiet på att bygga nya bussfiler. Men nu plockar staden bort en av de nya filerna – på grund av utebliven tidsvinst.

Miljöpartiet ville att buss 4 i centrala Stockholm skulle komma fram snabbare. Därför satsade man på flera nya bussfiler. De nya filerna mellan Ringvägen och Långholmsgatan har nu minskat körtiden för kollektivtrafiken med 20 sekunder, rapporterar Mitt i.

Detta har emellertid lett till längre bilköer vid Liljeholmsbron och vid korsningen med Varvsgatan. Men Miljöpartiet tycker inte att det är särskilt problematiskt – för bilarna ”kommer ju fram ändå”. Därför ska de filerna göras permanenta.

– Trafikkontorets och vår bedömning är att tidsvinsten för bussar och deras resenärer överväger tidsförlusten för bilarna, som i stort kommer fram bra ändå, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP).

LÄS ÄVEN: Miljöpartiets plan för Stockholm: bilar ska inte få köra fortare än cyklar

Endast en sekund i tidsvinst

Däremot plockar man nu bort bussfilen på Odengatan, mellan Torsgatan och Dalagatan i östlig riktning, då tidsvinsten för bussarna som kört där endast uppgått till en sekund i ena riktningen och tre sekunder i andra.

Investeringsutgiften för projektet låg på 3 miljoner kronor, och den totala slutkostnaden för skattebetalarna hamnade på 1,9 miljoner kronor.

LÄS ÄVEN:Miljöpartiet: ”Förbjud bensin och diesel på alla bensinstationer i Stockholm”

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons