Fridolin2

Gustav Fridolin. Foto: Miljöpartiet.

Inrikes

Miljöpartiet tappar medlemmar och saknar kandidater i 50 kommuner

Publicerad 5/22/2018
Annons

Sedan förra valet har antalet medlemmar i Miljöpartiet mer än halverats. Nu saknas även kandidater inför valet i en rad kommuner.

Enligt Sveriges Radio har Miljöpartiet svårt att hitta kandidater inför det kommande valet. I jämförelse med övriga riksdagspartier ser det värst ut för Miljöpartiet som saknar kandidater i 50 kommuner. Jämförelsevis saknar Kristdemokraterna kandidater i 34 kommuner.

Krister Haagman, som är ordförande för Miljöpartiet i Hjo, menar att det främsta skälet till varför partiet har så svårt att hitta kandidater är att två tredjedelar av partiets medlemmar har valt att utträda. Även Gunilla Schollin-Borg som suttit i kommunfullmäktige i Högsby kommun i 30 år och vill lämna över till en arvtagare har ej lyckats hitta någon kandidat trots att hon ringt runt till samtliga medlemmar i kommunen.

Vid förra valet saknade partiet enbart nominerade kandidater i 15 kommuner. Partiet dras med svaga opinionssiffror, ofta under riksdagsspärren, och även ett missnöje bland dess medlemmar vad gäller migrationspolitiken och andra uppgörelser med regeringen.

Miljöpartiets partiledare Gustaf Fridolin omskrevs ofta i media innan han blev partiledare för Miljöpartiet som ett underbarn med en stor framtid för sig inom politiken. År 2011 skrev Svenska Dagbladet en artikel om Gustaf Fridolin med titeln ”Underbarn med vägen utstakad”.

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1046Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons