I helgen ska Miljöpartiets kongress anta ett nytt program för social rättvisa. I detta föreslår partistyrelsen en lång rad skattehöjningar, där skatten på fastigheter sticker ut. Samtidigt föreslår partiets språkrör Per Bolund att Sverige ska låna 1 000 miljarder för klimatet.

Om partistyrelsens program för social rättvisa antas kommer Miljöpartiet att lägga sig en bra bit till vänster om Socialdemokraterna inför valet nästa år.

”En hel del av de här förslagen har helt klart en vänsterstämpel”, säger Karolina Skog, partiets ekonomiskpolitiska talesperson, till Dagens industri.

LÄS ÄVEN: Lägsta stödet för Miljöpartiet på 16 år

Partiet vill bland annat höja försörjningsstödet vilket delvis ska finansieras med höjd skatt på kapital.

”Vi tycker inte att det är dåligt att vara rik, vi har inga sådana drivkrafter. Men om man ska ta diskussionen om rättvisa på allvar så kan man inte hoppa över kapitalbeskattningen”, säger Skog.

Ny skatt på fritidshus

När det gäller skatten på fastigheter säger Skog att ”de enorma värdeökningar som har skett framför allt i storstäderna har varit obeskattade” och man vill höja taket för avgiften, gärna en fördubbling. Man vill också införa en ny skatt på fritidshus som dessutom ska vara högre än fastighetsavgiften på ordinarie bostäder.

LÄS ÄVEN: Snart ingen bensin i pumparna – om Miljöpartiet får bestämma

Några beräkningar av intäkter och utgifter finns inte men Karolina Skog ser framför sig en höjd skattekvot.

”Samlat handlar det om ett högre skatteuttag. Vi ser att välfärden behöver vara större än den är i dag. Och det finansieras i huvudsak med skatter, men till viss del också genom ökad skuldsättning”, säger hon.

1 000 miljarder

Miljöpartiets kongress inleddes på fredagen med att språkröret och miljö- och klimatminister Per Bolund talade. Där berättade han att man vill låna 1 000 miljarder under en tioårsperiod, 100 miljarder per år, till klimatinvesteringar.

– Om vi ska kunna satsa oss ur klimat- och miljökrisen behöver vi göra vår generations största investering och klimatanpassa de system som styr våra offentliga finanser.