Enligt Miljöpartiet växer krisen i världen och därför vill man höja biståndet rejält, vilket skulle innebära 13 miljarder kronor extra.

– Vi ser att krisen i världen bara växer och vi ser att det är på väg mot storskalig hungersnöd i Afghanistan, Jemen, Etiopien och på Afrikas horn, säger Per Bolund, språkrör och tidigare minister för Miljöpartiet.

Nu vill partiet att Sveriges bistånd höjs från 1 till 1,25 procent av BNI under den påstådda krisen som man anser måste tas på allvar enligt devisen från pandemin: ”ingen är säker förrän alla är det”. En sådan höjning skulle i pengar innebära ytterligare omkring 13 miljarder kronor och en totalsumma på över 60 miljarder kronor.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet vill låna 1 000 miljarder för klimatet och höja skatterna

Bolunds kris är pandemin som ännu dröjer sig kvar i världen, barns skolgång som blivit lidande under densamma och att kriget i Ukraina spär på riskerna för stigande priser och svält i världen.

Miljöpartiet och Sida är båda kritiska till att regeringen i vårbudgeten föreslår att över tio miljarder kronor ska räknas av från biståndet i år för att användas för ukrainska flyktingar i Sverige.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiet imploderar – nere på 2,8 procent