Miljöpartiets ordförande i Svenljunga kommun har dömts för att ha plågat djur på sin gård. Politikern hävdar själv att hon inte haft pengar att ta djuren till veterinären. Samtidigt visar uppgifter från Transportstyrelsen att hon har fem fordon registrerade på sig själv.

Det var i slutet av mars som Borås tingsrätt meddelade domen mot 60-åriga Annicka Kihlberg, vilket Nya Riks var först med att rapportera om.

LÄS ÄVEN: Miljöpartistisk politiker kör 22 äldre bilar: ”Vi undanhåller bilar ur trafik”

Samnytt har tagit del av polisutredningen och kan berätta fler detaljer om Kihlbergs djurplågri som ägde rum år 2019 på hennes gård. Kihlberg är vid sidan om uppdraget som ordförande i Miljöpartiets lokalavdelning även ersättare i kommunfullmäktige.

Katt svalt i ett halvår

Den 31 januari 2019 uppsökte Kihlberg vård för en av hennes katter på djurvårdscentralen i Sexdrega. Det framgick av den kliniska undersökningen att katten hade en kraftigt inflammerad vävnad med var som luktade starkt i käkregionen.

Veterinären misstänkte att det handlade om en böld eller tumör som gått väldigt långt. Vid en mätning uppgick bölden eller tumören till 5 x 7 centimeter. Katten var kraftigt avmagrad. Enligt veterinären berodde detta på att bölden eller tumören trängt in i kattens käke och gjort det svårt att äta och på det sättet försatt katten i svält.

Kihlberg berättade för veterinären att katten haft bölden eller tumören sedan sommaren 2018, det vill säga i ett halvår från undersökningstillfället. Veterinären gav MP-toppen beskedet att katten bör avlivas vilket Kihlberg gick med på att göra.

Upptäckte ytterligare plågad katt

Den nästföljande månaden agerade Länsstyrelsen mot Kihlberg eftersom man ansåg att hon borde ha sökt veterinärvård i ett tidigare skede. Vid en kontroll framförde Kihlberg i sitt försvar att hon hade försökt att behandla kattens böld sedan sommaren och att hon inte hade uppsökt veterinärvård förrän i januari på grund av sin ekonomi.

När Länsstyrelsen oannonserat besökte Kihlbergs gård för en kontroll påträffade man ytterligare en kraftigt avmagrad katt. Kihlberg försvarade sig återigen med att hennes ekonomi inte tillät att ta djuret till veterinären men medgav att hon borde.

Skyller djurplågeriet på stalker och facket

I polisförhör uppger MP-toppen att det är hon som är offret i djurplågerihärvan. Detta eftersom hon påstår sig ha varit utsatt för en stalker som kostat henne mycket pengar i form av skador på bil.

Enligt Kihlberg var stalkern hennes arbetsgivare vilket resulterade i att hon sade upp sig och därefter gick arbetslös. Kihlberg skyller sedan på att hennes lön betalades ut fel år vilket i sin tur ska ha orsakat en skattesmäll och att hon därför saknar pengar.

Annicka Kihlberg. Foto: Faksimil Facebook

Har inga pengar – men äger flera fordon

Transportstyrelsens register över fordon visar att MP-toppen som bor på gården äger fem fordon, däribland en BMW 520i Touring, en motorcykel, en scooter och en husvagn.

MP-toppens gård. Foto: Faksimil Google Maps

MP-toppen kommer undan med böter

Borås tingsrätt meddelade sitt domslut den 23 mars. Tingsrätten godtog inte Kihlbergs argument att hon inte sökte vård för djuret på grund av dålig ekonomi.

Vidare konstaterades det att Kihlbergs underlåtenhet att ge katten nödvändig vård eller låta avliva den varit grovt oaktsam och att hon därför ska dömas för djurplågeri. Rätt anser att 60 dagsböter om 110 kronor är en lämplig påföljd.

Samnytt har utan framgång sökt Kihlberg för att höra hur det kommer sig att hon inte haft råd att ta sitt djur till veterinären men samtidigt äger en rad olika fordon. Kihlberg har överklagat domen till hovrätten.

LÄS ÄVEN: Miljöpartiets gruppledare bor med utvisad afghan – kräver amnesti för ensamkommande

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.