I slutet av juli möter det moderata oppositionsrådet Stina Lundgren och hennes sekreterare miljöpartisten Ali Khalil. Erbjudandet de fick skulle innebära ett maktskifte i den vanligtvis rödgröna kommunen Botkyrka.

Khalils erbjudande kom från den lokala muslimska församlingen med 4 500 personer. Planen var att imamerna under fredagsbönen skulle uppmana människor att rösta på Moderaterna, detta förutsatt att partiet skulle se till att församlingen beviljas bygglov för en ny moské.

Khalil är Miljöpartiets gruppledare i kommunen och sitter bland annat i kommunstyrelsen.

För att få bekräftat att Khalil verkligen kommit med erbjudandet ber SVT Uppdrag granskning oppositionsrådet Jommy Baker (M) att kontakta miljöpartisten för att se om det fortfarande gäller – vilket det gör.

Khalil berättar för Baker att målgruppen, moskébesökarna, är väldigt lyhörd till imamen och ifall denne säger att de bör rösta på Moderaterna, gör de det.

– De tror på oss, säger en av församlingens ledare vid ett nytt möte.

Mannen som utlovar rösterna är dessutom Botkyrka kommuns valinformatör.

– Det är en variant av politisk korruption. Det är ju i sina mest tydliga former en typ av röstköp, alltså att man köper röster. Så är det ju inte riktigt tänkt att det ska gå till i en demokrati, säger statsvetaren Bo Rothstein till SVT.