Den tidigare SVT-meteorologen Pär Holmgren lanserades i EU-valet som Miljöpartiets toppkandidat. Nu utses han till ordförande för en arbetsgrupp som ska utforma partigruppen De gröna/EFA:s klimatpolitik i EU-parlamentets olika utskott. Det rapporterar bland annat Europaportalen.

LÄS MER: Miljöpartiets EU-kandidat ville avskaffa demokratin

Holmgren har fått kritik för att i flera omgångar ha förespråkat demokratins avskaffande för att med totalitära metoder kunna driva igenom en radikal klimatpolitik. Den demokratisynen lade enligt Miljöpartiet inga hinder i vägen för att lansera honom som förstanamn på valsedlarna i EU-valet.

Huruvida ledningen för gruppen De gröna/EFA gjort samma bedömning eller inte känt till den svenske ex-meteorologens inställning till demokratin är oklart. Själv är Holmgren glad över att ha fått förtroendet.

– Klimatet var anledningen till att jag ville arbeta i EU-parlamentet. Det känns väldigt roligt att få använda mina tidigare erfarenheter till att utforma gröna gruppens klimatpolitik, sade Holmgren i ett uttalande i samband med att utnämningen offentliggjordes.

Holmgren konkretiserade inte vilka klimatpolitiska förslag han som ordförande för arbetsgruppen kommer att försöka driva igenom i EU-parlamentets utskott.