Stockholm har tidigare vintrar fått skarp kritik för sin ”feministiska snöröjning”, ett initiativ från Miljöpartiet i Stadshuset som ledde till kaos i trafiken och noll framkomlighet. Nu får det extremgröna partiet kritik igen, men på ansvariga Trafikkontoret är man nöjda med sig själva, trots larmrapporter från sjukhusen om en strid ström av akutpatienter med halkskador och ett erkännande om att man prioriterar cykelbanorna.

Det är oklart om också de nu aktuella tillkortakommandena i snöröjningen i huvudstaden kan tillskrivas feministiskt ideologiska beslut eller om man bara slöat till på Trafikkontoret på grund av en tills nyligen tämligen snöfri vinter. Klart är dock att det inte fungerar och att många fotgängare halkat och skadat sig.

Att det även denna gång spekuleras i att Miljöpartiet ligger bakom beror bland annat på att det cirkulerar bilder i sociala medier som visar helt snöfria cykelbanor medan övriga delar av gator och trottoarer lämnats därhän.

Faksimil Twitter
Faksimil Twitter

Det intrycket förstärks ytterligare av rapporter om att Stockholms miljöpartistiska trafikborgarråd Lars Strömgren synts ute på gatorna göra high-fives med cyklister som for fram på välplogade cykelbanor samtidigt som snödrivor låg kvar på trottoarerna . Det här är något som retat upp många stockholmare, inklusive stadens moderata oppositionsborgarråd Dennis Wedin.

Miljöpartiet får kritik

I ett debattinlägg i Mitt i Stockholm riktar han skarp kritik mot Miljöpartiet för att inte ta ansvar för snöröjningen och missbruka den för sin ”symbolpolitik” Strömgrens high-fivande kallar han för en ”snösmocka” i ansiktet på alla som inte cyklar i staden och som måste ta sig fram i oplogad snömodd och is:

Det är cykeln, inte stockholmarna, som är både mål och mening med Miljöpartiets politik. Ett trafikborgarråd med så stora ideologiska skygglappar att han i snökaos inte ser de bussar som kör fast, eller de gående som flåsande försöker hinna till jobbet, förtjänar att få sina high-fives hängande i luften.

När SR rapporterar om den eftersatta snöröjningen citerar man ilskna kommentarer från sociala medier som ”det är inte ens en parodi, utan en katastrof”, ”äldre människor vågar inte gå ut” och ”det är lårbenshalsarnas julafton”.

Erkänner att cykelbanor prioriteras

Men på Trafikkontoret som ansvarar för snöröjningen slår man ifrån sig kritiken och säger sig vara mycket nöjd med sin egen insats. Det många beskriver som ett oframkomligt snökaos – utom för cyklister – tonar Trafikkontorets pressansvariga Malinda Flodman ned till att ”ibland blir det lite snö kvar”.

Flodman erkänner samtidigt att cykelbanor i staden är ”prioriterade stråk” som man sopsaltar och att det är därför som de är helt rena från minsta snöflinga och isfläck. Trottoarer för gående ser ut som de gör därför att de inte är högprioriterade.

LÄS ÄVEN: Här tackar Miljöpartiet cyklister i snöstormen