Delstaten Minnesotas största stad Minneapolis blev nyligen åtminstone den tredje amerikanska staden att tillåta muslimska böneutrop, detta efter att man via en organisation lyckats få det nödvändiga tillståndet.

Council on American-Islamic Relations (CAIR) är en ideell muslimsk organisation som bland annat syftar till att ”öka förståelsen för islam”. Organisationen är dock kontroversiell med problematiska kopplingar och vissa menar att det snarare är en terrorgrupp.

Tillsammans med stadens borgmästare Jacob Frey har man sett till att muslimska böneutrop kommer ljuda fem gånger om dagen, med det första vid kl 6 på morgonen och sista vid kl 20.15, under ramadan.

I februari var det i New Jersey man gav tillstånd för samma sak och sedan tidigare förekommer böneutrop i Michigan – något man fått ångra då många omkringboende anser att det är för högt och olidligt att lyssna till. Reaktionerna från muslimska organisationer och företrädare har då handlat om att det rör sig och ”rasism” och ”islamofobi”.