Minst sjutton personer har omkommit till följd av översvämningar och jordskred som drabbade Montecito utanför Santa Barbara i den amerikanska delstaten Kalifornien i tisdags. Det skriver AP.

Hundratals deltar i letandet efter överlevare och för att gräva fram kroppar ur leran och förödelsen. Ytterligare minst sjutton personer saknas fortfarande och dödstalet befaras därför stiga ytterligare.

– Flera av vägmärkena är borta och vägarna oframkomliga. Sökarbetet måste göras till fots, säger polismannen Dan Page som är med och leder räddningsarbetet.

Leran efter jordskredet är förrädisk. Flera räddningsarbetare har fallit ned i håligheter som gatubrunnar och pooler som de inte kunnat upptäcka under lermassorna.

Förra månaden rasade flera skogsbränder i Kalifornien och 2017 blev den värsta säsongen i delstatens historia. Men invånarna i Montecito, ett välbeställt och kuperat bostadsområde som ligger inklämt mellan bergskedjan Santa Ynez Mountains och havet, klarade sig undan lågorna med blotta förskräckelsen.

Den brända marken har dock blottat jorden vilket gav upphov till risk för jordskred när ett vädersystem med kraftigt regn drog fram över delstaten under helgen. I måndags varnade myndigheterna invånarna i Montecito och utfärdade en frivillig uppmaning om att evakuera, en uppmaning som få hörsammade.

Efter kraftigt regnande utlöstes tidigt på morgonen natten till tisdagen flera jordskred i Montecito. Ett hundratal hem förstördes av lermassorna, motorvägen U.S. Route 101 som går längs kusten skars av och tiotusentals människor blev utan ström.