Efter att en åldring tagits in på sjukhus och han sedan återvände till äldreboendet togs hans ordinarie mediciner bort, vilket ledde till att han senare avled. Nu har en lex Maria-anmälan gjorts.

I samband med att mannen lades in på sjukhus för hjärtsvikt kompletterades hans mediciner med kalium, rapporterar StockholmDirekt. Men då han återvände till äldreboendet i Upplands Väsby tog en sjuksköterska bort de andra medicinerna. Hon hade inte uppmärksammat att dosrullen med kalium skulle läggas till de övriga medicinerna och inte ersätta dem.

Enligt anmälan byter sjuksköterskan inte ut den gamla medicinlistan som sitter i läkemedelspärmen och omvårdnadspersonalen noterar att mannen har betydligt färre läkemedel än tidigare. Man tror dock att detta är ändrat men dubbelkollar inte att det stämmer. Detta leder till att mannen inte får sina vanliga mediciner under åtta dagar.

Då mannen får svårigheter med att andas kontaktas en joursjuksköterska och man upptäcker medicinmissen. Då hans tillstånd försämras skickas han till sjukhus och man konstaterar att han fått en lunginflammation, vilket han sedermera avlider av.

authorimage