Under lördagen demonstrerade uppemot 280 000 människor i över 2 000 manifestationer runt om i Frankrike mot höjda bränslepriser och i allmänt missnöje mot president Emmanuel Macrons politik.

Priset för diesel har hittills i år höjts med 23 procent och bensinpriset med 15 procent i Frankrike. Rörelsen som demonstrerar mot de höjda bränslepriserna kallas Gula västarna (Gilets jaunes) på grund av de gula varselvästar som många anhängare bär.

Deras demonstrationer går ut på att och blockera landets vägar och bensinstationer. Demonstrationerna har resulterat i oframkomlighet i trafik med på sina håll upp till 30 kilometer långa köer.

En död och 230 skadade

I området Savoie i sydöstra Frankrike har en kvinnlig demonstrant i 60-årsåldern omkommit efter att en bilist kört in i folkmassan som demonstrerade. Föraren i bilen drabbades av panik vid den blockerade vägen när demonstranter bankade på hennes bil samtidigt som hon var på väg med sitt barn till sjukhus.

Totalt har över 230 personer skadats i samband med demonstrationerna, vara sju allvarligt. Polisen har arresterat 117 personer, enligt uppgifter i Independent.

Missnöje med Macron

Demonstrationerna påbörjades i oktober mot de höjda bränslepriserna i landet, och har senare utmynnat i en bredare protest mot president Macron. Rörelsen menar att presidenten delar upp befolkningen och favoriserar stadseliten samtidigt som vanliga arbetande människor i städernas utkanter och på landsbygden får det mycket svårt.

– Ingen tänker på människorna i städernas utkanter, i provinserna, eller på landsbygden, säger Priscillia Ludosky, som startat en namninsamling på internet som fått 850 000 underskrifter, till AFP.

LÄS MER: Le Pens parti går om Macron i Frankrike

Tidigare under veckan kom en mätning från opinionsinstitutet Elabe som visar att 73 procent av de tillfrågade stödjer de gula västarnas demonstrationer. 70 procent av vill att regeringen ska stoppa skattehöjningarna på bränsle i landet.

– Även 54 procent av de väljare som röstade för den sittande presidenten Macron stödjer demonstrationerna, förklarar Vincent Thibault, chef vid opinionsinstitutet Elabe för AFP.