0
Utrikes

Misstankar om oegentligheter i flera delstater – Trump kräver stopp på rösträkningen

Publicerad 11/5/2020
Annons

Drygt ett dygn efter det amerikanska presidentvalet har fortfarande ingen officiell segrare utlysts. Samtidigt strömmar rapporterna om misstänkt valfusk och andra graverande uppgifter in om hur man på olika sätt försökt förhindra en vinst för Trump.

Redan tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid sa Trump i sitt uttalande att allt såg ut på att gå hans väg då rösträkningen på flera platser plötsligt stannade av för att sedan redovisa kraftiga uppgångar för Biden.

I ett uttalande från Trumps kampanj på onsdagen meddelades att man kommer begära att rösterna i Wisconsin, där det ska vara väldigt jämnt mellan kandidaterna, räknas om. De oegentligheter som rapporterats i flera områden från delstaten gör att man har tvivel om att siffrorna stämmer.

Samtidigt har Trumps advokat, New Yorks före detta borgmästare Rudy Giuliani, lanserat en kampanj för att utreda oegentligheter som präglat rösträkningen även i Philadelphia. Där har hanteringen av poströster skett utan adekvat övervakning och republikaner som i enlighet med lagen begärde att få observera processen tvingades att stå 20-30 meter bort.

LÄS ÄVEN: Twitter flaggar utspel från Trump – båda sidor tror på seger

– Det här är en orkestrerad ansträngning av skurkarna som leder det demokratiska partiet, sa Giuliani på en pressträff.

Från Detroit sprids bilder på sociala medier där personal under rösträkningen täcker för fönstren så att utomstående inte ska kunna iaktta processen.

LÄS ÄVEN: Twitter flaggar Trumps inlägg på löpande band

Även här var det republikaner som blockerades. Man begärde att rösträkningen skulle stoppas tills man släppt in valobservatörerna, men den fortskred ändå.

Ytterligare en potentiell oegentlighet är det påstått höga valdeltagandet i bland annat Wisconsin, som jämfört med tidigare val skulle ha ökat extremt mycket.

Andra problematiska områden gäller döda personers röster och att det i vissa områden röstat fler personer än vad som finns registrerade.

LÄS ÄVEN: Misstänkt valfusk i Michigan – alla räknade röster gick till Biden

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons