Det blir allt vanligare att man försöker få asyl i Sverige genom att utge sig för att vara kristen konvertit eller homosexuell. I fallet 19-årige Mohammad Simone från Afghanistan handlar det enligt Migrationsverket om båda delarna. Han fick därför avslag på sin asylansökan. En sabotageaktion från asylaktivister ledde dock till att utvisningen inte kunde verkställas. Det rapporterar en sajt på nätet.

Någon hade läckt uppgifter till asylaktivisterna om när utvisningen skulle ske och flera av dem hade lyckats ta sig ombord på flygplanet. Där uppviglade man passagerarna att inte ta på sig säkerhetsbältena utan att i stället resa sig upp så att planet enligt säkerhetsföreskrifterna inte kunde lyfta. En handfull åtlydde uppmaningen och utvisningen tvingades därför avbrytas.

19-årige Mohammad Simone har uppgett att han är homosexuell och att han konverterat till kristendomen. Migrationsverkets efterforskningar har dock visat att det handlar om asylbedrägeri med hjälp av falska asylskäl. Högre rättsliga instanser har bekräftat detta. Mohammad hävdar själv att han riskerar dödsstraff i Afghanistan, både som kristen och som homosexuell.

LÄS ÄVEN: Utvisning av misstänkt skenkonvertit stoppad för andra gången – grät på flygplanet

Efter att Mohammad skrikit och varit våldsamt utagerande på flygplanet samt fått hjälp med att stoppa utvisningen av personer engagerade i asylhaveriströrelsen har han förts tillbaka till Migrationsverkets förvar i Åstorp i avvaktan på ett nytt försök att verkställa utvisningen. Eventuellt tvingas man nu specialchartra ett privatplan, något som blir mycket dyrt för de svenska skattebetalarna, uppemot en halv miljon kronor.

På gränspolisen slår man fast att den aktion som asylhaveristerna ägnat sig åt med största sannolikhet är olaglig. Samhällsnytt har inga uppgifter om att några rättsliga åtgärder vidtagits mot de inblandade.

Enligt uppgift har Mohammad läst in en gymnasieutbildning under sin tid i Sverige, vilket skulle göra honom till en välbehövd resurs i Afghanistan där den genomsnittliga utbildningsnivån är låg.