Karolinska

Chefsläkare Filippa Nyberg. Bild: Faksimil Youtube

Inrikes

Misstänkt coronasmittad placerades på avdelning för hjärtsjuka

Publicerad 3/22/2020
Annons

Vårdanställda har larmat om ett flertal brister med smittskyddet på Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge gällande coronaviruset. Det framgår av en genomgång av intern dokumentation utförd av SR.

En mängd brister i smittskyddet har rapporterats. Bland annat har en patient med konstaterad coronasmitta lämnats kvar på en akutavdelning i över åtta timmar och därmed riskerat smitta samtliga som kommit in akut under den perioden. Hur många det rör sig om framgår inte i rapporten.

– Det är självklart allvarligt när patienter utsätts för en smittorisk, eller kanske blir smittade. Och det är väldigt allvarligt när personal blir smittade i tjänsten, säger Läkarförbundets ordförande Heidi Stensmyren till SR.

Vid ett annat tillfälle lät personalen bli att testa en misstänkt smittad patient och förflyttade patienten istället till en avdelning för hjärtsjuka, där smittrisk kan ha uppstått.

Använder inte relevant skyddsutrustning

Enligt SR är en återkommande uppgift som rapporteras att personal inte använder relevant skyddsutrustning. När en död patient transporterades bort ska personal ha hävdat att det inte fanns risk för smittspridning, då patienten inte längre andades.

Kroppen fördes därför bort utan skyddsutrusning. Enligt rapporten reagerade obduktionspersonalen upprört på att kroppen inte placerats i en säck.

Chefsläkare Filippa Nyberg säger att vården haft kort tid på sig att skapa ”nya säkra rutiner i en delvis okänd värld”. Nyberg hävdar även att avvikelserapporterna visar att personalen är medveten om problematiken och arbetar för att jobba rätt.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
658Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons