En person som av knapphändigt beskrivs som en ”man i 60-årsåldern” greps på onsdagen av polisen efter att ha tagit sig in på Friends Arena i Stockholm där fotbollslandslaget vid tillfället hade träning inför EM-kvalet. Mannen uttalade hotelser och hade även med sig väskor med misstänkt farligt innehåll.

Arenaansvarig uppger att säkerhetsrutinerna brustit och att mannen tagit sig långt in anläggningen på ett sätt som han inte borde kunnat. Med innehållet i de väskor mannen hade med sig skulle han enligt egen utsago ”skapa oreda och kaos”.

Polis och säkerhetsansvariga på Friends Arena uppger att hotelserna haft ”religiösa förtecken”. Av bilder från händelsen framgår att mannen vid tillfället var iförd fotsid klädnad.

Polisen spärrade i samband med gripandet av arenan helt för in- och utpassering. Förbundskapten Janne Andersson och landslagsspelarna tilläts lämna arenan vid 15:30-tiden

Grovt olaga hot och förberedelser till grov allmänfarlig ödeläggelse

Polisen uppger att man inlett en förundersökning om grovt olaga hot och förberedelser till grov allmänfarlig ödeläggelse. Enligt uppgift har mannen velat göra gällande att han haft en bomb med sig.

Polisen har i skrivande stund varken bekräftat eller dementerat att de föremål som mannen lämnat kvar verkligen var av det slaget. Den gripne är känd av polisen sedan tidigare och dömd för bland annat våld mot tjänstemän och olaga intrång.