Sverigevänliga väljare i småländska Vimmerby har slagit larm om misstänkt valfusk mot Sverigedemokraterna. I lokalerna för förtidsröstning har det funnits valsedlar för alla partier utom SD. Kommunen medger nu att man brustit i sina rutiner men förnekar att det skulle röra sig om medveten valpåverkan.

Det var på tisdagen som fusket uppmärksammades och anmäldes till ansvariga på kommunen. En väljare som kom till lokalen i kommunhusets plenisal för att förtidsrösta konstaterade att inga valsedlar för SD fanns att tillgå. För de övriga partierna fanns det däremot gott om valsedlar.

– När jag kom till riksdagsvalet fanns inte en enda SD-valsedel. I alla de andra ställen var det fullt med valsedlar. Vi lever ju i en demokrati och det får inte gå till så här, säger personen, som vill vara anonym, upprört till Dagens Vimmerby.

Förnekar medveten valpåverkan

Kommunen medger nu att man brustit i sina rutiner men förnekar att det skulle röra sig om medvetet fusk därifrån.

– Det handlar inte om medveten påverkan från vår sida. Röstmottagarna är väl medvetna om vikten av opartiskhet och att alla partier ska behandlas lika, hävdar valsamordnaren Jenny Andersson.

Vem som plockat bort Sverigedemokraternas valsedlar och varför ansvariga inte uppmärksammat det och fyllt på med nya är samtidigt inget som valsamordnaren kan svara på. Hon spekulerar i att det eventuellt kan ha varit så stor efterfrågan på valsedlar från SD att dessa tagit slut.

Anmälare övertygad om valfusk

Sverigedemokraterna är det parti som i särklass oftast utsätts för valfusk och sabotage av det här slaget. Den upprörda väljaren som slog larm tror inte att det rör sig om något misstag.

– Jag sa till dem i dörren och de skulle hämta en ny kartong. Jag tycker det är helt fel, det är valfusk. Jag tror verkligen inte det var ett misstag. Det var fullt i alla ställ utom Sverigedemokraternas. Där var det helt tomt och så får det inte vara i en demokrati.

Valnämndens ordförande ”beklagar”

Valnämndens ordförande, centerpartisten Leif Larsson, bedyrar i likhet med valsamordnaren att han litar på röstmottagarna. Även han framkastar en teori om att SD:s valsedlar kan ha tagit slut på grund av stor rusning av förtidsröstare till lokalen.

Det finns samtidigt inga opinionsundersökningar som indikerar att Sverigedemokraterna skulle vara så omåttligt populära bland Vimmerbys väljare att just deras valsedlar skulle ha en så strykande åtgång att de tar slut medan det finns tjocka buntar av valsedlar för de övriga partierna.

Fusk mot SD även i förra valet

Misstankarna om medvetet fusk riktat mot SD ligger närmare till hands i beaktande av att sådant förekom mot partiet i Vimmerby även i valet 2018.

Leif Larsson beklagar det inträffade och båda han och Jenny Andersson uppge att inför ändrade rutiner om hur ställen med valsedlar placeras för att minska risken för sabotage från antidemokratiska krafter. Man ska också tala med röstmottagarna så att de bättre säkerställer att det inträffade inte upprepas.