vita huset

Vita huset. Foto: Carol M. Highsmith.

Utrikes

Misstänkta attacker med energivapen mot statsanställda

Publicerad 5/1/2021
Annons

Federala myndigheter utreder två möjliga attacker med energivapen av samma sort som tros ha använts mot amerikansk personal i Kuba och Kina.

Den ena attacken ska ha skett vid en park i närheten av Vita huset där en person i nationella säkerhetsrådet skadades i november 2020. Den andra attacken skedde året innan i Arlington, Virginia mot en person anställd i Vita huset som var ute och gick med hunden.

Personerna i fråga drabbades av oförklarlig trötthet och man drar paralleller till då personal vid USA:s ambassad i Havanna 2016 vid flera tillfällen drabbades av illamående, yrsel och hörselnedsättning, något som kommit att kallas Havannasyndromet.

LÄS ÄVEN: Kinesiska armén använde elektromagnetiskt vapen mot indiska soldater

2018 kom liknande rapporter från Guangzhou i Kina där amerikanska diplomater under flera månader utsatts för något som gett dem skador som liknar ”en hjärnskakning eller en mindre hjärnskada”.

I december 2020 konstaterade amerikanska vetenskapsakademin National Academy of Sciences i en rapport att de symptom som diplomaterna i Kuba och Kina beskrivit kan överstämma med effekterna från ett mikrovågsvapen.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons