Misstänkta attacker med energivapen mot statsanställda
Vita huset. Foto: Carol M. Highsmith.

Federala myndigheter utreder två möjliga attacker med energivapen av samma sort som tros ha använts mot amerikansk personal i Kuba och Kina.

Den ena attacken ska ha skett vid en park i närheten av Vita huset där en person i nationella säkerhetsrådet skadades i november 2020. Den andra attacken skedde året innan i Arlington, Virginia mot en person anställd i Vita huset som var ute och gick med hunden.

Personerna i fråga drabbades av oförklarlig trötthet och man drar paralleller till då personal vid USA:s ambassad i Havanna 2016 vid flera tillfällen drabbades av illamående, yrsel och hörselnedsättning, något som kommit att kallas Havannasyndromet.

LÄS ÄVEN: Kinesiska armén använde elektromagnetiskt vapen mot indiska soldater

2018 kom liknande rapporter från Guangzhou i Kina där amerikanska diplomater under flera månader utsatts för något som gett dem skador som liknar ”en hjärnskakning eller en mindre hjärnskada”.

I december 2020 konstaterade amerikanska vetenskapsakademin National Academy of Sciences i en rapport att de symptom som diplomaterna i Kuba och Kina beskrivit kan överstämma med effekterna från ett mikrovågsvapen.

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Andreas Nilsson

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Vill du slippa reklamen och samtidigt stötta Samnytt
Bli då prenumerant och välj annonsfritt eller om du hellre vill donera välj det alternativet!