Foto: Regeringen

Foto: Regeringen.

Inrikes

Misstroendeomröstning mot arbetsmarknadsministern – regeringen kan avgå

Publicerad 12/5/2019
Annons

På torsdagen meddelade Vänsterpartiet att man avser gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Kort därpå uppgav Moderaterna och Kristdemokraterna att man ställer sig bakom denna. Även Sverigedemokraterna har uttalat sitt stöd. Detta innebär att det finns en riksdagsmajoritet mot Nordmark.

I ett pressmeddelande skriver Vänsterpartiet att anledningen till dagens besked är att ”regeringen inte satt ner foten och stoppat kaosprivatiseringen av Arbetsförmedlingen”.

– Regeringen borde lyssna på företagarna och de arbetslösa och backa. Centerpartiets privatiseringsidéer funkar inte i verkligheten, säger Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

V menar att regeringen måste dra i nödbromsen och lösa situationen för de arbetslösa istället för att förvärra den med ogenomtänkta privatiseringar.

Dagens besked kan enligt Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen Annelie Karlsson innebära att regeringen kan överväga att avgå.

– Ja det är en utgång, den ligger inte långt borta. Det kan vi inte bedöma riktigt nu, det får vi återkomma till. Vi får sätta oss i partiet och titta vad det finns för vägar, säger Karlsson till Aftonbladet.

Enligt Ebba Busch Thor och Ulf Kristersson har regeringen till på tisdag att backa på de delar av reformeringen av Arbetsförmedlingen som M och KD inte ställer sig bakom.

Statsminister Stefan Löfven (S) har kallat hotet från Vänsterpartiet för ”hårresande”.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1059Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons