fransk-kravallpolis-bild-needpix
Utrikes

Mobb med vänsterextremister och unga migranter attackerade polisstation

Publicerad 2/23/2020
Annons

På lördagen genomfördes en samordnad attack mot en polisstation i den problemtyngda franska staden Marseille. En mobb på cirka 60 personer bestående av unga migranter och vänsteraktivister försökte frita två butiksrånare som hölls i förvar på stationen.

Mobben slog till vid 20-tiden på kvällen utrustade med projektiler och pyroteknik som man kastade mot polisen samtidigt som man skrek slagord där poliser bland annat kallades för ”mördare”. Det rapporterar den franska lokaltidningen La Provence.

Till följd av säkerhetshotet i samband med attacken tvingades polisen kalla in förstärkningar. Säkerhetsstyrkor från CSI och antibrottsbrigaden BAC var snabbt på plats och kunde förhindra att den våldsamma situationen eskalerade ytterligare. Området kring polisstationen säkrades och mobben tvingades retirera.

Migranterna och vänsterextremisterna samlades utanför polisstationen för att kräva att två rånare frigavs. Männen hade gripits då den försökte råna en Lidl-butik kvällen innan.

En tredje ung man som försökte råna samma butik sköts ihjäl efter att denne riktat ett skjutvapen mot utryckande polismän. Den händelsen var skälet till att mobben skanderade ”mördare” utanför polisstationen.

Ökande brottslighet i Marseille och övriga Frankrike

Den numera invandrartäta hamnstaden Marseille har i studier pekats ut som Europas farligaste stad. Man brottas med omfattande organiserad brottslighet, upplopp och droghandel. Cirka 40 procent av stadens invånare har idag afrikanska rötter.

LÄS ÄVEN: Studie: Mångkulturella Marseille Europas farligaste stad

Även i Frankrike som helhet eskalerar brottsligheten. Överfall och misshandel har det senaste året ökat med 21 procent. Brott med gisslantagning har ökat med 36,8 procent, kidnappningar med 13,7 procent. Hot och utpressning har gått upp med 9,6 procent och personrån under knivhot med 21,6 procent. Även våldtäkter och sexuella övergrepp har ökat, med 14 procent på ett år.

Utlänningar är kraftigt överrepresenterade bland gärningsmännen. I Paris utgör, enligt siffror publicerade i Le Figaro, denna grupp nästan hälften av brottsförövarna.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
849Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons