Polis drabbade på måndagen samman med en mobb som börjat plocka isär det halvfärdigt byggda centret för coronatester. Skälet till upprördheten ska ha varit att man befarade att anläggningen skulle sprida epidemin i deras område.

Mer än 100 personer i kommunen Yopougon i landets största och kommersiella huvudstad Abidjan hade på söndagen gett sig på att förstöra den hangarliknande byggnaden, rapporterar France 24. Man hade även byggt barrikader av brinnande däck.

På måndagen återvände folkmassan och kastade sten på polis som skingrade dem med tårgas.

– De vill döda oss. Vi vill inte ha det här centret här, sa Joel Blehi, en av demonstranterna.

Enligt polisen grundar sig konflikten i ett missförstånd om att patienter med covid-19 kommer att behandlas på centret. I stället syftar det till att endast utföra tester.

Centret är ett av många som byggs i staden med målet att genomföra frivilliga masstester för corona, uppger hälsoministeriet.

Ingen människa kom till skada i protesterna men fyra personer arresterades.

Undantagstillstånd

Den 23 mars deklarerade president Alassane Ouattara undantagstillstånd i landet.

Våldsamheterna är det första tecknet på motstånd mot myndigheternas åtgärder för att förhindra smittspridning. Man har stängt skolor, religiösa byggnader och de flesta butiker samt infört utegångsförbud nattetid.

Hittills har man registrerat 261 bekräftade fall av smittan och tre dödsfall.

Myndigheterna rekommenderar att folk bär masker för att försöka stävja smittspridningen men har ännu inte implementerat en fullskalig karantän.