Kraftfulla mobila fläktar är de grekiska gränsstyrkornas senaste vapen i kampen för att säkra gränsen. Turbinerna har tagits i bruk i gränsstaden Kastanies i nordöstra Grekland och används för att blåsa eldrök och tårgasmoln tillbaka in på turkiskt territorium.

Konfrontationer har skett dagligen under de senaste två veckorna och över 42 000 olagliga försök att korsa gränsen har förhindrats, rapporterar Greek City Times. Med tiden har migranterna blivit alltmer aggressiva och attackerar de grekiska gränsstyrkorna med stenar och brandbomber, så kallade molotovcocktails.

Samtidigt assisterar turkiska myndigheter de våldsamma migranterna. Förra veckan skickade Turkiet över 1000 tungt beväpnade specialpoliser till gränsen. Dessa har filmats när de saboterar stängsel längs gränsen för att bereda migranterna fri väg in i EU, samt när de skjuter tårgas mot grekiska gränsenheter.

Enligt grekiska armén används de kraftfulla vindturbinerna vanligen vid fallskärmsträning men har nu istället tagits i bruk för att blåsa tårgas och rök över mot den turkiska sidan.

64 procent är pakistanier

Av de 252 personer som arresterades för olagligt inträde under den senaste veckan, uppger grekiska myndigheter att 64% är pakistanier, 19% afghaner, 5% turkar och 4% syrier, medan de övriga var från Irak, Iran, Marocko, Etiopien, Bangladesh och Egypten.

Greklands civilförsvarsminister Michalis Chrisochoidis sa, efter att ha besökt gränsområdet vid floden Evros, att Europa ”står enat och är fast beslutet att skydda sina gränser från invasionen”.

Ministern kritiserade även grannlandet Turkiet för att ”samvetslöst använda förtvivlade människor som bönder i ett politiskt schackspel”.

Förstärker gränsen

Den grekiska armén påbörjade i fredags en förstärkning av gränsövergången vid Kastanies genom att sätta upp stora cementblock. Migranterna har nämligen, med Turkiets hjälp enligt Greece City Times, försökt skära upp stålstängslet, varför cementblocken ska komplettera gränsskyddet.

Nedan syns en video på hur gränsskyddet stärks.