Maria Malmer Stenergard (M) / Jimmie Åkesson (SD).
Foto: Moderaterna / Sveriges Riksdag

Inrikes

Moderaterna kräver förklaring från SD: ”Inte möjligt” att stoppa invandringen

Publicerad 2/20/2021
Annons

Det stormar i svensk migrationspolitik. Ett tweet från Sverigedemokraternas partiledare Jimme Åkesson har väckt upprördhet bland övriga riksdagspartier. Nu kräver Moderaterna en förklaring och påstår samtidigt att asyl- och anhöriginvandring inte går att stoppa.

Jimme Åkessons tweet från i torsdags har väckt stor uppmärksamhet. Nyamko Sabuni (L) anser att innehållet är ”ovärdigt en partiledare för ett riksdagsparti”. Annie Lööf (C) skriver att ”Sverigedemokraternas politik och retorik radikaliseras i takt med att samhällsdebatten tänjer sina gränser” och Annika Strandhäll (S) anser att det offentliga samtalet har spårat ur, skriver SVT.

Åkesson själv verkar ta kommentarerna med jämnmod. I en kommentar till statstelevisionen, skriver han: ”Det är samma falsettskrik som alltid när någon påpekar vad som krävs för att få bukt med problemen skapade av den katastrofalt ansvarslösa invandringspolitiken, som dessa ”kritiker” dessutom bär ansvaret för”.

LÄS ÄVEN: Statstelevisionen i attack mot Åkesson: ”Ovärdigt” att kräva invandringsstopp

”Fula ord och högt tonläge”

Åkesson skriver även att: ”Reaktionerna tyder snarare på att det är en öm punkt, de ansvariga vill inte att detta ska diskuteras sakligt, därför tar de till fula ord och högt tonläge”.

I en uppföljare tweet på lördagen undrar Åkesson ”om det inte är så att reaktionen är helt och hållet fejkad, för att flytta fokus från Ygemanskandalen, elförsörjningshaveriet, coronahanteringen och inte minst den havererade migrationspolitiken”.

Han specificerar även med en lista ett antal invandringsrelaterade fenomen, vilka han menar är en kulturell belastning:

Hedersmord
Klanstrukturer
Könsstympning
Gängvåldtäkter
Islamism
Förnedringsrån
Balkongflickor
Månggifte
Shariapoliser
Barnäktenskap

Trots det tydliga budskapet i Åkessons tweet kräver nu Moderaterna en förklaring av honom. Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard menar att SD-ledarens tweet ”går stick i stäv med den politik partiet drev i migrationskommittén”, skriver SVT.

”Jag tycker inte att man ska prata om människor i form av belastning”, säger Malmer Stenergard till SVT, Men ger i nästa mening Åkesson medhåll i sak genom att konstatera att ”det är uppenbart att vi har stora problem med integrationen”.

Åkessons förslag fungerar i andra länder

Malmer Stenergard hävdar dock att den politik Åkesson torgför inte är möjlig att genomföra ”som regelverken ser ut i dag”. Hon påstår att det skulle bryta mot internationella konventioner. Hennes partiledare, Ulf Kristersson, har tidigare öppnat för samarbete med Sverigedemokraterna kring bland annat just migrationspolitiken.

Tvärtemot vad Malmer Stenergard påstår fungerar en liknande politik i exempelvis Australien sedan tio år tillbaka. På Röda Korsets australiensiska webbsida framgår att asylsökare som tar sig till Australien inte släpps in i landet utan sätts i förvar, i väntan på att deras handläggning pågår. Vanligen sker detta på Papua Nya Guinea och Nauruöarna och processen uppges vara lång och noggrann. Många väljer därför att söka sig till andra länder eller återvända hem.

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons