Regeringen och Sveriges television sprider falska påståenden om att Sverige har betydligt lägre elpriser än många andra EU-länder. Det säger Carl-Oskar Bohlin, Moderaternas närings- och energipolitiske talesperson.

I tisdagskväll intervjuades energiminister Khashayar Farmanbar (S) av SVT:s Aktuellt. Farmanbar påstod i intervjun att även om elpriserna är höga i Sverige, så är de ändå betydligt lägre än i andra EU-länder.

– Jag har stor förståelse för att vi har väldigt höga elpriser i Skåne och södra Sverige jämfört med vad vi brukar ha, men jämför det med Frankrike eller andra länder så är det en fjärdedel av priset, sade energiministern.

Ett påstående som SVT’s intervjuare Kristofer Lundström tycktes instämma i.

”Skarvar fritt”

Men påståendet att Sverige har relativt låga elpriser är inte sant. Det påpekar Moderaternas närings- och energipolitiske talesperson Carl-Oskar Bohlin.

”Farmanbar står i Aktuellt och skarvar fritt. Han påstår att svenskarna betalar en fjärdedel så mycket för elen som fransmännen gör. Det är alltså inte sant”, skriver Bohlin på Twitter.

M-talesmannen föreslår att statstelevisionen borde haft en ”debatt istället för att Farmanbar ensam i studion får fara med osanning oemotsagt”.

LÄS ÄVEN: Så tjänar staten miljarder på elkrisen – ”Elpriserna går i spagat”

EU-snitt

Bohlin hänvisar till EU-kommissionens kvartalsrapport för elpriserna i EU under första kvartalet i år. Enligt den var hushållspriserna i Sverige högre än i exempelvis Frankrike, som Farmanbar jämförde med.

Faksimil

Däremot var elpriset lägre i Sverige än i länder som Danmark, Tyskland, Spanien och Italien. Sammantaget låg de svenska elpriserna runt genomsnittet för EU under första kvartalet i år.

Samnytt har sökt SVT för att ge dem möjlighet att kommentera kritiken.

LÄS ÄVEN: Chalmersprofessor larmar: Ännu högre elpriser med fortsatt vindkraftsutbyggnad