Johan Forssell. Foto: riksdagen.se

Moderaterna: ”Reinfeldt-nivå på invandring är normalt”

1.2K Shares

I ett Twitter-inlägg går Moderaternas migrationspolitiske talesperson Johan Forssell ut och pratar om att de nivåer som rådde under Reinfeldts era är ”normala”. ”Tycker ni integrationen fungerade på de nivåerna?” frågar SD:s riksdagsledamot Sven-Olof Sällström retoriskt.

Det var i förrgår som Forsell skrev följande:

Han hänvisar till en artikel på Sverige Radio som skriver att asylansökningarna minskade förra året till drygt 25 000 personer. Enligt Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket, är det ett ”ett relativt lågt mottagande”.

LÄS MER: 2017 beviljades näst flest uppehållstillstånd någonsin

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Sven-Olof Sällström kritiserar Forssells uttalande om att det är normala nivåer och påminner om utvecklingen under dessa år:

Under Reinfeldts fyra första hela år vid makten, 2007-2010 sökte i snitt 29 143 asyl årligen. Under den socialdemokratiska regeringen 2000-2006 var den siffran 24 172 per år.

LÄS MER: Varning för Moderaternas nya ”strama” invandringspolitik

Enligt Folkpartiets egen rapport växte utanförskapet under dessa år. I ”Utanförskapets karta – en uppföljning av Folkpartiets rapportserie” konstaterar författaren Tino Sanandaji följande:

År 2002 kunde 136 bostadsområden (som i senare rapporter reviderades ner till 128)  klassas som ”utanförskapsområden” [..] Utvecklingen mot en klyvning av landet bara fortsatte, såsom det visades i de nya Utanförskapets kartor som togs fram 2005, 2006 och 2008. Kartan 2008 visade att det år 2006 fanns 156 utanförskapsområden!

Efter att Folkpartiet tillsammans med de övriga Allianspartierna tog makten 2006 slutade Folkpartiet, nuvarande Liberalerna, att ge ut sina rapporter om utanförskapet.

Det är inte första gången Moderaternas migrationspolitiske talesperson anser att de historiskt höga invandringsnivåerna under Reinfeldt är acceptabla nivåer. I Göteborgsposten sa Forssell i november förra året att han inte vill säga om ”det ska vara 20000 eller 30000”.

1.2K Shares
Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.

Klicka här för att läsa våra kommentarsregler.