Moderaterna kommer rösta ja till de förändrade mediegrundlagarna. Det bekräftar partiets presstalesman Susan Vo Bergqvist för Samhällsnytt.

Den socialdemokratiske debattören Johan Westerholm har tidigare skrivit på Ledarsidorna om att Moderaterna ställer sig positiva till de föreslagna förändringarna. Susan Vo Bergqvist, pressekreterare för konstitutionsutskottets ordförande Andreas Norlén (M), bekräftar för Samhällsnytt att man kommer rösta för förslaget.

– Det stämmer, säger hon.

Därmed tyder det mesta på att den rödgröna regeringens föreslagna grundlagsändringar kommer röstas igenom. Den första voteringen är inplanerad redan i maj och en andra votering ska hållas efter valet i höst.

De föreslagna förändringarna har mött starka protester från flera av de remissinstanser som regeringen inhämtat synpunkter ifrån. Publicistklubben och Journalistförbundet är två av de instanser som är kritiska.

Den mest svidande kritiken kommer från hovrättsrådet Katarina Rikte vid Hovrätten över Skåne och Blekinge, en av regeringens remissinstanser. Hon har liknat grundlags­förändringarna vid censur:

– Det man gör med de här bestämmelserna är att man öppnar ett gigantiskt svart hål i grundlagsskyddet. Därför säger vi att såhär kan man inte göra. Det går inte! sade hon i en intervju med Nyheter Idag i somras.

Sverigedemokraterna har krävt beslutande folkomröstning om grundlagsförändringarna. För att få till stånd en folkomröstning krävs att minst en tredjedel av riksdagsledamöterna, 117 stycken, röstar för en sådan.

Eftersom SD endast har 46 ledamöter i riksdagen är utsikterna för partiet att få gehör för sitt krav mycket begränsat.

LÄS MER: Han vill stoppa Löfvens planerade censurlag: ”Jag vill att riksdagen lägger ned det här”