I skuggan av den brinnande debatten om den nya EU-migrationspakten framträder nu en alltmer tydlig bild: Moderaternas ledande företrädare i EU-parlamentet, Tomas Tobé, signalerar att en tvingande omfördelning av migranter mellan EU-länder kan bli en verklighet. Trots att den M-ledda svenska regeringen har tagit starkt avstånd från paktens innebörd, menar Tobé att den – inklusive Sverigedemokraterna – i slutändan kommer att stödja förslaget.

Tobé, som varit huvudförhandlare för EU-parlamentets förslag, betonade i SR Ekots Lördagsintervju att migrationspaktens kärna bygger på medlemsländernas frivillighet att ta emot migranter. Men han erkänner också att det i slutändan kan landa i att EU tvingar länderna att ta emot migranter, om frivilligheten brister.

– I sista hand finns det ett sånt här tryck på medlemsländerna att komma överens, absolut, så är det, sade Tobé.

I centrum för den infekterade debatten som pågått i flera år står frågan om en tvingande omfördelning av migranter mellan EU-länder, ett system som SD länge och nu också den M-ledda svenska regeringen har avvisat. Men trots regeringens ställningstagande verkar Tobé förutse en annorlunda framtid.

LÄS ÄVEN: Ylva Johansson: Länder som inte följer migrationspakten kan åtalas

Framför att SD kommer stödja

Han menar att solidariteten mellan medlemsländerna kommer att öka om färre migranter kommer till Europa, vilket ska uppfyllas genom stärkt stöd till länder som Grekland, snabbare handläggningsprocesser, fler utvisningar och tydligare budskap om att EU inte är öppet för ekonomisk migration. Han tror också att den här positionen kommer att vinna stöd från SD.

– Jag känner rätt mig trygg i att rådet kommer att landa i en position som SD kommer stödja. Är det så att vi kommer till uppgörelse mellan parlamentet och rådet så hoppas jag att SD kommer agera mer konstruktivt i parlamentet, sade Tobé.

Uttalandena kommer mitt i ett intensivt politiskt läge där SD har hotat med att riva upp Tidösamarbetet om inte förslaget stoppas. Tobé ser dock detta hot mest som ”ett spel inför det stundande EU-valet”.

LÄS ÄVEN: Skyttedal skulle göra ”EU lagom again” – vill nu påtvinga massinvandring