På fredagen meddelar Moderaterna och partiledare Ulf Kristersson att man vill förbjuda kusinäktenskap. Detta motiverar man bland annat med att kusinäktenskap kan göda klankriminalitet.

Utöver att det kan hjälpa till i bekämpningen av klanbaserad gängkriminalitet menar Kristersson att det även kan vara effektivt i arbetet mot hederskultur.

LÄS ÄVEN: Antalet som får diagnosen intellektuell funktionsnedsättning skenar

– Tittar man på de här klanstrukturerna inom brottsligheten så bygger det mycket på att släkter håller ihop, säger Ulf Kristersson till statsradion.

Kusinäktenskap är i dagsläget lagligt. Ett förbud är en fråga som tidigare drivits av bland andra Sverigedemokraterna. Även Liberalerna och Kristdemokraterna är för ett förbud.

Regeringen säger nej

Ett förbud är dock inget regeringen vill ha. Justitieminister Morgan Johansson (S) har tidigare uppgett att han inte tror att det skulle vara ett effektivt sätt att bekämpa hederskulturen.

LÄS ÄVEN: Forskare larmar: Sveriges sjunkande IQ hotar demokratin

I slutet av förra året frågade Sverigedemokraterna Johansson om ett förbud och fick då följande till svar:

Det innebär i praktiken att man förbjuder vuxna människor vem de ska gifta sig med. Om man tvingar någon till någonting, då är det redan kriminaliserat. Därför stannar vi där.