ulf kristersson2
Inrikes

Moderaterna vill locka tusentals lärare till Sverige och slopa kravet på svenska

Publicerad 4/19/2018
Annons

2031 beräknas 80 000 lärare fattas. ”Hundra miljoner tror jag räcker ganska bra för att börja rekrytera utomlands.”

På torsdagen presenterade Moderaterna ett av förslagen i partiets skuggbudget som går ut på att avsätta 100 miljoner kronor fram till 2024 på att värva 5 000 utländska lärare till Sverige.

För att underlätta rekryteringen vill man samtidigt slopa kravet på att lärarna ska kunna svenska för att få lärarlegitimation.

– Vårt förslag syftar till att hjälpa kommunerna att locka duktiga lärare, även från andra länder. Det kan handla om att eleverna på högstadiet och gymnasiet till exempel kan få en tysklärare från Tyskland, en engelsklärare från Kanada, en matematiklärare från Korea och en fysiklärare från Finland, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna hänvisar till siffror från Skolverket som visar att det kommer saknas 80 000 lärare 2031 och bristen är störst bland språk- och matematiklärare.

Undantaget ska dock inte gälla för lärare som redan finns bland nyanlända migranter, för dem räcker det så kallade snabbspåret, anser Moderaterna.

– Det här är människor som ska vara kvar i Sverige under en lång tid och där har vi infört ett snabbspår just för detta, så det tycker jag är ett mindre problem, säger Ulf Kristersson till Sveriges radio.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
763Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons