covid-vaccin-83773-bild-Robin-Utrecht-Shutterstock

Bild: Robin Utrecht.

UtrikesVetenskap

Moderna chockhöjer priset på sitt covid-vaccin

Publicerad 1/11/2021
Annons

Läkemedelsföretaget Moderna, vars vaccin mot covid-19 nyligen godkänts av EU, begär nu dubbla priset per dos jämfört med vad som tidigare sagts. Vaccinet var redan innan det dyraste av de tre befintliga på marknaden. Det rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Enligt uppgifterna var det i samband med att EU sonderade möjligheterna att köpa mer av vaccinet än vad som ursprungligen beställts som Moderna passade på att dubbla priset.

Det tidigare överenskomna priset för Modernas vaccin låg på 18 euro per dos men ökar nu till 36 euro. Det ska jämföras med Pfizer som tar 12 euro för en dos av sitt vaccin och Astra Zeneca vars pris per dos understiger 2 euro.

Priserna skulle egentligen vara hemliga men twittrades ut av en belgisk politiker i december, något som upprört flera av läkemedelsföretagen.

Det framgår inte hur EU har reagerat på Modernas prishöjning och huruvida inköpen av vaccin kommer att organiseras om med anledning av detta. Sverige har i en första omgång köpt in 100 000 doser av Modernas vaccin.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1044Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons