➤ KYRKOVALET Kulturprofilen Mohamed Omar meddelar i en filmsekvens på Twitter att han röstar på Sverigedemokraterna i årets kyrkoval som han kallar för ”ett ödesval”.

Mohamed Omar har gjort en lång politisk och filosofisk resa. Som ung poet och kulturskribent hyllades han av den svenska kulturvänstern. Han var under den tiden muslimsk konvertit men inte radikal.

När Omar senare kom ut som muslimsk fundamentalist med hyllningar till Hamas, Hizbollah och Irans diktator Mahmoud Ahmadinejad, blev det lite för mycket även för kulturetablissemanget. Omar lämnade efter några år islam och är nu en av Sveriges mest tongivande och initierade islamkritiker, bl.a. på opinionssajten ’Det goda samhället’.

Omars nya hållning och avbön från islamismen ledde inte till att han åter togs till nåder av kulturvänstern. Tvärtom har man där kommit att betrakta honom som islamofob, rasist och högerextremist.

Den uppfattningen lär inte mildras av att Omar nu i en filmsekvens på Twitter berättar att han ämnar rösta på Sverigedemokraterna i det stundande kyrkovalet. Omar kallar årets kyrkoval för ett ”ödesval”.