Sandviken

Från vänster: Mohammad Abu Madi, Jamil Al Sheik Ali, Wiktor Paiz Larsson. Foto: Faksimil Instagram

Inrikes

Mohammad, Jamil och Wiktor höll fast och gruppvåldtog flicka – får skyddstillsyn

Publicerad 11/26/2019
Annons

Minst tre vuxna män varav två invandrare från Mellanöstern höll fast, våldtog samt misstänks ha filmat en flicka i samband med en fest i Gävleborg. Men när tingsrätten bedömer händelsen ser de inte övergreppet som ett särskilt allvarligt brott eftersom gärningsmännen är unga.

Det var natten mellan den 26 och 27 april i år som en större grupp ungdomar festade i en fastighet på Rönnbacksvägen 37 i Sandvikens kommun. Vid festen hade en minderårig flicka och 19-årige Wiktor Thure Larsson gemensamt beslutat sig för att dra sig undan till ett annat rum och där ha sex.

Men kort efter att paret hade tagit sig till det närliggande sovrummet stormade även två arabiska män in i rummet. Det var 19-åringarna Mohammad Abu Madi och Jamil Al Skekh Ali som ingen på festen påstod sig känna.

Det framgår av rättshandlingarna att när ”Mohammad och Jamil dök upp i rummet var det att likna vid en överrumplingssituation där ingen hann med att ens tala med varandra än mindre att flickan skulle ha kunnat ge uttryck för att av fri vilja delta i samlag eller annan sexuell handling, innan alla tre påbörjade sina sexuella handlingar med henne.”

Mohammad som invandrade till Sverige från Damaskus i Syrien 2013-12-20 och Jamil som innehar skyddad identitet och därför oklar bakgrund uppges direkt ha slitit av den berusade flickans kläder och sedan våldtagit henne samtidigt som svensken Wiktor satt och tittade på.

Wiktors eget försvar till hans passiva deltagande i rummet är att han inte förstod vad som hände i situationen, detta trots att flickan uppger att hon har bett männen att sluta flera gånger.

LÄS ÄVEN: Kartläggning: 85% av överfallsvåldtäkter begås av invandrare

Arabisk man misstänks ha filmat

Även en fjärde man med namnet Youssef kom in i rummet men denne åtalades aldrig. Detta trots han inte gjorde något för att stoppa händelsen utan istället misstänks ha filmat våldtäkten. Enligt uppgifter i polisutredningen ska Youssef ha hållit upp sin mobiltelefon med lampan igång under övergreppet som utspelat sig i omkring tio minuter.

Pratade arabiska under våldtäkten

I polisförhör uppger flickan att hon utöver att be männen att sluta även kämpade emot deras handlingar men att deras händer var överallt. Flickan vittnar även hur Mohammad och Jamil ska ha talat arabiska med varandra.

Flickan utsattes för övergreppet analt, vaginalt och oralt. Hennes vänner i rummet bredvid upptäckte att något inte stod rätt till och gick därför in och bevittnade händelsen. De började sedan jaga ut männen som försvann från platsen.

Vid polisens tekniska undersökning av huset påträffas en mängd solrosfrön i dubbelsängen där våldtäkten ägde rum.


Männen har i polisförhör berättade olika historier kring vad som hände i sovrummet och de skyller på varandra för olika handlingar. Men samtliga hävdar att flickan deltog frivilligt.

Klarar sig med milt straff

Den 22 november meddelade Gävle tingsrätt domen mot de tre våldtäktsmännen. Trots att åklagaren har hävdat att straffvärdet motsvarar fängelse i tre år visar det sig att tingsrätten har en helt annan uppfattning om det eftersom ”deras ungdom ska beaktas”.

Vidare framgår det att tingsrätten anser att männen bär lika ansvar eftersom ingen brytt sig om huruvida hon ville delta. Samtliga tre män är sedan tidigare ostraffade och döms till skyddstillsyn jämte fängelse tre månader. Männen ska gemensamt betala 142 000 kronor i skadestånd till flickan.

I tingsrättens motivering går det bland annat att läsa följande:

”Enligt tingsrättens bedömning saknas det inte helt anledning att anta att en skyddstillsyn kan bidra till att var och en av Mohammad och Jamil avhåller sig från fortsatt brottslighet. Tingsrätten anser därutöver att brottets karaktär är sådan att de båda kan ha behov av samtal och program som frivården kan erbjuda. Påföljden för samtliga tre ska bestämmas till skyddstillsyn jämte fängelse tre månader.”

Hela domen kan laddas ned och läsas på följande länk: Gävle TR B 1362-19 Dom 2019-11-22

LÄS ÄVEN: Nyanlända migranter våldtog, fotade och rånade kvinna i centrala Stockholm

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
925Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons