Fler uppgifter har offentliggjorts om den internationellt uppmärksammade händelse där en iransk man hedersmördade sin unga hustru och sedan lät sig videofilmas medan han paraderar utmed gatan bärande på hennes avhuggna huvud i ena handen och kniven han använt i den andra.

Förövaren uppges heta Sajjad Heydari och mordoffret Mona Heydari. Det brutala hedersmordet ska ha begåtts i lördags i Ahvaz, en stad i Irans sydvästra provins Khuzestan.

Mona, som var Sajjads kusin, tvingades gifta sig med honom när hon endast var 12 år gammal, rapporterar en iransk kvinnorättsorganisation. Hon ska ha misshandlats regelbundet i hemmet av Sajjad och velat skiljas men känt sig tvingad att stanna kvar i äktenskapet för parets 3-årige sons skull.

Flydde till Turkiet – mördades när hon återvände

Till sist blev situationen dock outhärdlig och den nu 17-åriga Mona flydde till Turkiet. Livet för en ensamstående kvinna där var dock hårt och efter en tid återvände Mona hem till Iran.

Därmed beseglades hennes öde. Några dagar efter återkomsten tog Sajjad hjälp av sin bror för att återupprätta familjens heder som Mona ansågs ha skadat genom att förlöpa hemmet.

Fick hjälp av brodern att kapa huvudet

Tillsammans band bröderna fast Mona och halshögg henne därefter. Kroppen dumpades men Sajjad behöll Monas huvud som en trofé. Med detta dinglande i ett grepp kring håret i ena handen och den stora kniv som använts för att skilja huvudet från kroppen i den andra, paraderade Sajjad utmed gatan samtidigt som han lät sig videofilmas.

Filmen som ska ha tagits några dagar efter mordet lades sedan ut på nätet och har fått stor spridning över hela världen. Samnytt har återpublicerat klippet i en tidigare artikel.

LÄS MER: VIDEO: Halshögg flicka och stoltserar med huvudet på gatan

Polisen om motivet: ”Familjedispyt”

Den iranska polisen har beskrivit motivet till mordet som en ”familjedispyt”. Sajjad och brodern uppges ha arresterats men det är oklart vilket straff de kommer att få. Åklagaren i målet, Abbas Hosseini-Pouya, säger i ett uttalande till media att Mona under vistelsen i Turkiet skickat foton av sig själv till maken vilket ökat hans ”negativa känslor” mot hustrun.

En iransk kvinnorättsorganisation uppger att det inte går en vecka i landet utan att ett hedersmord begås som ger upphov till rubriker och bakom dessa döljer sig en verklighet där långt fler kvinnor hedersmördas. Enligt en rapport publicerad 2019 ändas livet för fler än en iransk kvinna varje dag på detta sätt. Årssiffran ligger enligt statistik på mellan 375 och 450 hedersmord i det muslimskt styrda landet.

”Rotade i medeltida värderingar”

Den iranska kvinnorättsorganisationen säger i ett uttalande att hedersmorden i landet är rotad i institutionaliserad misogyni. Man skriver:

Även om det är fadern, brodern eller maken som håller i kniven, skäran eller geväret är morden rotade i den härskande regimens medeltida värderingar. Det teokratiska styret har officiellt fastslagit att kvinnor är andra klassens medborgare och männens ägodel.

Den statliga nyhetsbyrån Rokna uppges ha stängts ned av myndigheterna efter att ha publicerat den chockerande videon. Det rapporterar bland annat N.Y. Post.