ringar
Utrikes

Mor döms för att ha gift bort sin dotter

Publicerad 5/24/2018
Annons

Modern lurade sin dotter till Pakistan för att gifta sig med en dubbelt så gammal man. Första gången någon döms för bortgifte i Storbritannien.

Händelsen ska enligt BBC ha inträffat i September 2016. Flickan, som var 17 år vid tillfället, ska ha blivit lurad av sin mor att åka till Pakistan för en semester med familjen. När de väl var på plats fick flickan kännedom om att hon skulle gifta sig med en 16 år äldre man. När flickan grät och protesterade, hotade hennes mor om att bränna flickans pass och misshandlade även sin dotter.

Modern ska ha sett chockad ut när när rätten fann henne skyldig. Detta är första gången en person i Storbritannien döms för att tvinga någon annan att gifta sig. Bortgifte blev straffbart i landet år 2014. Enligt uppgifter från den lokala polismyndigheten så får de in ca 300 samtal per månad om pågående tvångsgifte från en organisation vid namn Karma Nirvana som stödjer offer för hedersrelaterat våld. Organisationen uppger samtidigt att många inte vågar anmäla fallen till polisen.

Samhällsnytt skrev tidigare om hur svenska myndigheter försöker stoppa det ökande problemet med tvångsgifte i Sverige, bland annat genom att uppmana flickor ett placera en sked i trosan som ska ge utslag på säkerhetskontrollen ifall de är på väg att lämna landet:

https://konto.samnytt.se/sked-i-trosa-ska-forhindra-barngiftermal-och-konsstympning/

Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons