Den 18-årige dubbelmördaren Fabian Cederholm, som greps kort efter att han tagit livet av två lärare på Malmö latinskola, sitter nu häktad med fulla restriktioner. Sedan verkligheten kommit ikapp har mördaren blivit nedstämd. Nu har han fått tillgång till tv-spel för att muntras upp.

Enligt personer i Cederholms närhet beskrivs han vara närmast ”besatt av vapen” och har visat stort intresse för skolattentat. Aftonbladet uppger att han nu är under ständig bevakning av Kriminalvårdens personal, som uppges ”punktmarkera” honom, på grund av hans mående.

– Han har en jäkla ångest just nu, naturligtvis. Han har väl ett litet helvete där nere, kan jag tänka mig, säger hans advokat Anders Elison.

En tid innan morden ska Malmö Latinskola ha anordnat föreläsningar om skolskjutningar och andra våldsdåd som begåtts på skolor i USA. Föreläsningarna uppges ha påverkat Cederholm, – inte på avsett sätt – utan i stället genom att han utvecklat ett stort intresse för fenomenet.

Mördaren beskrivs som lugn och introvert men har även uppvisat kraftiga vredesutbrott under skoltid. Skolpersonal ska vid flera tillfällen ha larmat om hans avvikande beteende.

Så sent som två timmar innan morden uppges en lärare ha vänt sig till elevhälsan för att uttrycka sin oro över Cederholms beteende. Detta sedan han under lektionstid pratat om vapen, ställt frågor om skolans övervakningskameror och hur dags lärarna slutade arbeta om dagen. Svaret från elevhälsan blev att de skulle ta hand om ärendet följande morgon.

LÄS ÄVEN: 18-årige Fabian bakom brutala skolattacken i Malmö

Polisen söker svar

I tidiga förhör ska Cederholm ha lämnat en klar bild av själva händelseförloppet under dådet.

– Poliserna lät honom själv berätta. De gav honom en inkörsport och sedan körde han vidare på det. Han lämnade en väldigt sammanhängande tydlig bild av vad som skett i detalj, berättade advokat Anders Cederholm tidigare i veckan.

Nya förhör ska hållas efter helgen. Fokus kommer bland annat läggas på att försöka utröna om det finns en utlösande faktor som kan ligga bakom beslutet att mörda. Cederholm har uppgett att han utförde morden för att han hatade sina offer. Detta är något som advokat nu menar inte är den verkliga orsaken.

– Så vitt vi förstår var det inte skolrelaterat överhuvudtaget utan det ligger på ett annat plan, säger Anders Elison.

LÄS ÄVEN: Elev med yxa och kniv mördade skolpersonal

Tv-spel och filmer

Den vapenfixerade Cederholm uppges länge ha sett fram emot att göra värnplikt. Mönstringen skedde i februari men gick inte som han hade hoppats. Psykologen bedömde honom vara olämplig för militärtjänstgöring.

I och med de hårda restriktionerna är Cederholms enda kontakt med omvärlden nu hans advokat, åklagaren och Kriminalvårdens personal. Han har heller ingen tillgång till internet eller nyheter på annat vis.

Dock har man valt att bryta praxis och tilldelat mördaren ett tv-spel och ett antal filmer ”i försök att få mannens extremt dåliga mående att upphöra”.