De två unga män som fritogs från Råbyhemmet utanför Lund för en dryg månad sedan kunde på onsdagseftermiddagen gripas av polis i Örebro efter en biljakt.

Det var en ren tilllfällighet att de två männen i 20-årsåldern, som avtjänade ungdomsvård för mord respektive mordförsök men fick väpnad hjälp att rymma, hittades. Ett fordon som vid 14-tiden bröt mot trafikreglerna tilldrog sig polisens uppmärksamhet och när bilen uppmanades stanna trampade föraren i stället gasen i botten.

LÄS MER: Ny fritagning av mördare från ungdomshem

Polisen tog upp jakten och kunde efter en stund få stopp på fordonet. Föraren kunde då identifieras som en av de två förrymda grova ungdomsbrottslingarna. Passageraren försökte fly till fots men kunde snabbt gripas och identifierades då som den andre rymlingen från Råbyhemmet.

Den ene mannen avtjänade ungdomsvård för ett uppmärksammat mord med automatvapen på Lidingö i Stockholm 2018. Den andre mannen är dömd till vård för mordförsök på två bröder i Markbacken samma år.

Det framgår inte huruvida fordonet var stulet men männen uppges ha varit narkotikapåverkade och föraren som saknar körkort väntar nu åtal för grov olovlig körning och drograttfylleri.

De kommer nu att återbördas antingen till Råbyhemmet eller annat ungdomsboende för fortsatt vård. Kritik har riktats mot såväl påföljden som att de boenden där grova våldsbrottslingar vårdas saknar såväl stängsel som bevakning.