Den 3 juli sköt tre personer ned i det  problemtyngda och invandrardominerade området Vivalla i Örebro. Två av de tre offren avled. Tre gängkriminella personer har tidigare häktats misstänkta för dådet och nu har även en fjärde person begärts häktad. Mannen är 31 år gammal, tidigare dömd för brott och har även varit i Syrien och deltagit i den muslimska terrormilisen IS attacker.

Vivalla i Örebro är ett av flera centrum i Sverige för muslimsk radikalisering och terroristrekrytering. Uppemot 30 personer med utomvästlig asylrelaterad invandrarbakgrund har de senaste åren rest från Vivalla till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS och andra muslimska terrororganisationer.

LÄS MER: Två döda och en skadad efter skottdrama i Örebro

Den nu häktningsbegärda 31-åringen tillhör den första kullen ”svenska” IS-krigare. Han kom tillbaka till Sverige för några år sedan medan två av hans bröder, som också rest iväg för att begå terrordåd i Allahs namn, tros ha omkommit i strider.

Samhällsnytt saknar i skrivande stund information om varför mannen inte åtalats och dömts till ett längre fängelsestraff för terrorbrott. Han är däremot dömd för andra brott men att döma av det nu aktuella anhållandet frigiven utan att vara rehabiliterad.

Mannens nekar till brott.

Sedan tidigare sitter tre män, 15, 20 och 31 år gamla häktade misstänkta för dubbelmordet den 3 juli i Vivalla.

Vivalla klassas av polisen som ett ”särskilt utsatt område”. Det är ett av de mest invandringsrelaterat problemtyngda i Sverige med hög arbetslöshet, hög grad av bidragsberoende, hög antisocialitet, omfattande kriminalitet och muslimsk radikalisering och låga skolresultat.

Det har varnats för att personer som återvänder efter att ha deltagit i terrordåd i Syrien och Irak utgör en risk då de kommer tillbaka med mental avtrubbning och lägre tröskel för våldshandlingar och nya kunskaper om hur man begår våldsdåd.