Den afghanske medborgaren greps på fredagen misstänkt för att ha knivhuggit en kvinna till döds i hennes hem i irländska Limerick på tisdagen. Mannens försvarsadvokat anser att hans klient borde få borgen då kriminalvården kanske inte tillgodoser hans religiösa behov under ramadan.

26-årige Habib Shamel kom till Dublin från Afghanistan i oktober 2020 och ansökte om asyl. På lördagen stod han inför Belfast Magistrates Court efter att ha åtalats för mordet på Geila Ibram, en 27-årig rumänsk medborgare.

Offrets stympade kropp hittades i ett hyreshus. Kvinnan dog av flera knivhugg i vad polisen kallar en ”ond och frenetisk attack”.

LÄS ÄVEN: Brottsdömda och utvisade afghaner återvände med UD:s evakueringsflyg

En polisutredning ledde till Shamel efter att meddelanden på offrets telefon avslöjade att ett ”sexuellt utbyte” hade arrangerats mellan afghanen och hans offer dagen för attacken, och bilder från övervakningskameror visade att han lämnade hennes adress strax efter att ha anlänt.

Shamel skadade sig själv i attacken och besökte det lokala sjukhuset innan han flydde till Belfast senare samma dag. Han greps så småningom av lokal polis.

Borgensansökan

Mannens försvarsadvokat lämnade in en borgensansökan till domstolen med motiveringen att den anklagade som praktiserande muslim inte skulle få sina religiösa behov tillgodosedda på ett adekvat sätt av den nordirländska kriminalvården.

”Han är mycket religiös och måste följa religiösa seder som inträffar vid soluppgång och solnedgång”, sa advokaten till domstolen.

LÄS ÄVEN: Afghanska hedersbrottslingar blev ”norrbottningar” i SVT:s rapportering

”Han måste också fasta under bestämda delar av dagen på grund av ramadan och måste också tvätta sig med vatten efter varje bönestund”, hette det vidare.

”Vi är oroade över kriminalvårdens förmåga att tillgodose dessa religiösa tillställningar”, tillade man.

Flyktrisk

Borgen ifrågasattes av åklagaren som hävdade att det föreligger en stor risk för att Shamel kan försöka fly till Storbritanniens fastland.

”Detta är uppenbarligen ett mycket allvarligt brott som bevisas av ett starkt åtal. Det finns också en risk för flykt och ytterligare kränkningar och jag anser att det är en alldeles för hög risk i båda fallen att bevilja borgen”, slog domaren fast.

LÄS ÄVEN: Nyanlända afghaner häktade misstänkta för terrorbrott