(OBS! Patrik Thorén har efter att denna artikel skrevs friats från alla misstankar. Läs mer HÄR.)

Efter att först har rapporterats förstärkts, uppger åklagare nu att misstankarna tvärtom försvagats mot 46-årige SD-politikern Patrik Thorén i Svenljunga. Han slipper därför sitta fortsatt häktad och försätts på fri fot.

Det var den 10 september som Samnytt kunde berätta att den lokalpolitiker som gripits, anhållits och häktats misstänkt för mord på en närstående kvinna var 46-årige Sverigedemokraten Patrik Thorén. En vecka senare rapporterades att misstankarna mot Thorén stärkts och häktningen förlängts.

Nu meddelar åklagaren i målet, Olof Sahlgren, emellertid att brottsmisstankarna tvärtom har försvagats. Det innebär att Thorén bedöms inte behöva sitta häktad längre medan brottsutredningen fortskrider.

– Det är inte längre sannolika skäl för brottsmisstankarna, säger chefsåklagaren Olof Sahlgren i en kommentar till media.

Flera omständigheter bakom försvagad brottsmisstanke

Konkret handlar det om att den rättsmedicinska undersökningen som nu är slutförd inte binder Thorén så starkt vid brottet som man tidigare bedömt. Det uppges också finnas andra omständigheter som framkommit under utredningen som talar till den misstänktes fördel.

Misstankar mot Thorén kvarstår dock. Det finns inga uppgifter om att polis och åklagare riktat sitt intresse mot någon annan person som misstänkt gärningsman.

Det var den 3 september som en kvinna hittades bragd om livet i Svenljunga och SD-politikern Patrik Thorén greps som ”skäligen misstänkt” för att ha begått mordet. Sverigedemokraterna har tills vidare frusit Thoréns medlemskap i partiet och han har också lämnat sina politiska förtroendeuppdrag i kommunen.

LÄS MER: SD-politikern Patrik Thorén häktad för mord

Nekar till brott

Thorén har ända sedan han greps nekat till brott och hans försvarare, Joakim Sjöberg, tror att omständigheten att hans klient nu släpps ur häktet är en signal om att misstankarna inom kort helt kommer att avskrivas.

– Det är min och min klients fasta övertygelse är att misstankarna mot honom helt kommer att läggas ner.

Thorén låter via sin advokat också hälsa att han ”är väldigt lättad över att bli släppt ur häktet”.

LÄS MER: Stärkta mordmisstankar mot SD-politikern Patrik Thorén

(OBS! Patrik Thorén har efter att denna artikel skrevs friats från alla misstankar. Läs mer HÄR.)