nazister-i-sd-feature

Foto: Arkivbilder

Inrikes

Morgan Johansson: ”Det vimlar av hel- och halvnazister i SD”

Publicerad 12/22/2021
Annons

Justitieminister Morgan Johansson (S) varnar för vad han kallar en ”blåbrun regering” efter valet nästa år. Anledningen är att en sådan regering skulle vara beroende av Sverigedemokraterna.
– Efter alla avslöjanden i media verkar det som att det i SD-leden vimlar av högerextremister och hel- och halvnazister, säger han.

Det är ETC som intervjuat Morgan Johansson om hans roll som statsråd och hans ideologiska övertygelser. Bland annat konstateras att Johansson inom partiet räknas som ”vänstersosse”.

Johansson målar för vänstertidningen upp en bild av en ”kamp” mellan högern och vänstern i såväl Europa som i resen världen. Delar av den kampen har vänstern vunnit, medan andra fortfarande pågår, menar han. Enligt justitieministern kommer nu hotet från företeelser som Trump, Bolsonaro, Duterte, Polen och Ungern.

”Hel- och halvnazister”

I Sverige är det främst Sverigedemokraterna som är hotet mot Morgan Johanssons världsbild. Och han är rädd för vad som kommer hända vid en borgerlig valseger. Eller ”blåbrun regeringen”, som han kallar oppositionens regeringsalternativ.

– Efter alla avslöjanden i media verkar det som att det i SD-leden vimlar av högerextremister och hel- och halvnazister, säger han.

LÄS ÄVEN: Här gör s-ministern nazisthälsning

Johansson är inte minst rädd för vad som skulle hända om SD försöker skära ned anslagen till de statliga medierna. Han hävdar att partiet, tillsammans med M och KD, hotar ”de grundläggande rättsstatliga principerna”.

Vill avskaffa pressfriheten

Morgan Johansson har under sin tid som justitieminister lagt flera förslag om att göra inskränkningar i eller till och med avskaffa den svenska pressfriheten.

Bland annat har han tagit initativ till den så kallade censurlagen – ett antal inskränkningar av de svenska tryck- och yttrandefrihetsgrundlagarna som gör det möjligt för regeringen att genom lagstiftning censurera medier.

Än så länge skyddas svenska medier av de två mediegrundlagarna, och de föreslagna inskränkningarna har stoppats av den borgerliga oppositionen. Men om Socialdemokraterna behåller regeringsmakten efter valet nästa år kan det komma att bli ändring på det.

Morgan Johansson har även sagt att han vill kunna förbjuda organisationer och fängsla personer som driver tidningar som enligt honom är ”rasistiska”.

– Rasismen är ett gift och har varit i alla tider och i alla samhällen, motiverar han sin kamp mot pressfriheten.

LÄS MER: Regeringens nya förslag: Förbjud ”rasistiska” tidningar

LÄS MER: Regeringens nya censurlag: Journalister som avslöjar korrupta politiker riskerar fängelse

Mattias Albinsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
999Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons