Morgan Johansson (tv) och Christos Stylianides (th). Foto: Frankie Fouganthin / CC/ Samhällsnytt

Inrikes

Morgan Johansson (S) var emot EU-gemensamt brandförsvar tidigare i år – hävdar nu att vi bör ha det

Publicerad 7/22/2018
Annons

I en SVT-intervju för fem dagar sedan menade justitieminister Morgan Johansson (S) att man bör se över EU-kapaciteten snarare än att skaffa egna brandflygplan. Men i januari i år sa han tvärtom: ”det blir för dyrt”.

SR rapporterade i januari att Christos Stylianides reste runt till de nordiska huvudstäderna för att sälja in ett förslag från EU-kommissionen om att köpa in flygplan, vattenpumpar, sök- och räddningsinsatser samt fältsjukhus som bland annat kan användas vid naturkatastrofer när medlemslandets egna resurser inte räcker till.

Justitieminister Morgan Johansson ansåg då att det skulle bli för dyrt och opålitligt:

Efter det senaste årets stora skogsbränder och översvämningar runtom i Europa vill EU köpa in egna flygplan och vattenpumpar för räddningsinsatser vid naturkatastrofer. Men Sveriges regering är skeptisk.

– Det blir för dyrt, och risken är att EU-länderna förlitar sig på hjälp från EU istället för att bygga upp egen räddningskapacitet, menar Morgan Johansson.

Men den 17 juli 2018 låter det helt annorlunda från Johansson:

Han tycker dock att man bör se över EU-kapaciteten snarare än att skaffa egna brandflygplan.

– Det är klart, jag är beredd att se över hur det fungerar nu. Jag skulle vilja ha en ordning där EU kan bygga upp en större kapacitet själva och där en del av den kapaciteten kan placeras i norra Europa. Vi skulle kunna dela på kostnaderna. Men det är ju också en resursfråga, säger Morgan Johansson i tisdagens Aktuellt.

Efter att Johansson i januari i år sa att han ville ha egen kapacitet för brandbekämpning gjordes dock inget för att införskaffa sådan kapacitet.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons